Tüpraş işçileri 4 rafineride eylem yaptı: “Kazanılmış haklarımızı yedirmeyeceğiz!”

Tüpraş rafinerilerinde, patronların medya eliyle ortaya attığı yalanlar teşhir edildi, işçilerin kazanılmış haklarından vazgeçilmeyeceği vurgulandı. Patronlara Perşembe akşamına kadar süre verildiği, aksi takdirde 4 rafinerinin harekete geçeceği belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Mayıs 2019
  • 11:56

Petrol-İş ile Tüpraş ve Kiplas arasında süren toplu sözleşmenin tıkanması ve arabulucu sürecinde bir ilerleme kaydedilmemesi ve en son Pazartesi günü Başkanlar Kurulu toplantısında patron tarafının geri adım atmaması üzerine 22 Mayıs Çarşamba saat 8.00’de 4 rafineride açıklama yapıldı.

Aliağa Tüpraş önünde konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, patronun yanlış haberlerle Tüpraş işçilerinin mücadelesini karalamaya dönük çabalarına değindi. Ahmet Oktay bugüne kadar 11 toplu iş sözleşmesi müzakeresi yapıldığını, bunların 8’inde herhangi bir maddede mutabakat sağlanamadığını söyleyerek, Petrol-İş’in uzlaşı sağlanması yolundaki çabalarının sonuç vermediğini belirtti. “Sendikamızın masada müzakerelerden kaçındığı yönündeki beyanlar gerçeği yansıtmamaktadır” diyen Oktay, bunu Tüpraş adına masada oturan heyetin de inkar edemeyeceğini dile getirerek şöyle konuştu: 13.05.2019 tarihinde yapılan, 2. tarafsız arabulucu toplantısında Prof. Yusuf Bayraktutan nezdinde Tüpraş işverenliğine iletilen teklifimiz yok sayılarak halen uzlaşmaz taraf olarak sendikamızın gösterilmesine yönelik tutumları, müzakere ahlak ve etiğine uygun bulmadığımızı belirtmek zorundayım.”

Tüpraş ve Kiplas yalan söylüyor”

Tüpraş patronlarının işçilerin haklarıyla ilgili söyledikleri yalanlara da dikkat çeken Oktay “Tüpraş, işçisinin asgari ücretin 5.2 katı maaş alıyor açıklamalarıyla kamuoyunu yanılttığı gibi, aynı zaman da suç işlemektedir. Yasada Tüpraş işçisinin maaşını söylemesi suçtur ve kendisi suç işliyor” diye konuştu. “Tüpraş işcisinin aldığı maaş 3.2 brüt tutarındadır. Madem öyle, bize dedikleri maaşı versinler, o da 13 bin lira eder. O zaman masaya oturalım” diyen Ahmet Oktay, kazanılmış haklara dönük saldırılar nedeniyle henüz ücret konusundaki maddeleri bile görüşemediklerini sözlerine ekledi.

“Biz buradan bir kez daha sesleniyoruz: Kazanılmış haklarımızdan elinizi çekin, gelin masada müzakere ile çözelim. Siz kazanılmış haklarımıza saldırdığınız sürece ortada bir masa olamaz” diyerek sözlerini sürdüren Oktay, işçilerin kazanılmış haklarını bir kez daha sıraladı, “Toplu sözleşme süresinden, vardiya sisteminden ve idari izinlerden ellerinizi çekin” dedi.

4 rafineri olarak Perşembe akşamına kadar patron tarafına süre verdiklerini belirten Oktay, “Bizim taleplerimiz doğrultusunda bize dönmezlerse 4 rafineri olarak birliğimizi bütünlüğümüzü bozmadan almış olduğumuz kararları uygulayacağız. Kimse bizi sabrımızla sınamasın” diyerek konuşmasını bitirdi. Vardiya giriş çıkışları yapıldıktan sonra 8.00 vardiyası sloganlarla içeri girdi, gece vardiyası evlerine gitti.

Kızıl Bayrak / İzmir