Tanzim Market işçilerinden eylem

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesindeki Tanzim Market zinciri tarafından alacakları gasp edilen işçiler haklarını alabilmek için bugün Papirus Plaza önünde eylemdeydi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Eylül 2021
  • 22:45

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesindeki Tanzim Market zinciri, daha bir yılını doldurmadan işçilerin alacaklarını gasp etti. 23 Tanzim Market işçisi, 100 bini aşkın alacağı için bugün Papirus Plaza önünde eylem yaptı.

Tanzim Market işçilerinin en az 2 aylık ücreti ödenmedi. Ayrıca fazla mesai, yol, yemek ücretleri de verilmedi. Tüm bu koşullara rağmen çalışmaya devam eden işçiler, Ağustos ayında ya istifaya zorlandı ya da işten çıkarıldı. “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek, 8 işçi ihbar tazminatı ve hakları verilmeden işten atıldı. İşçilerin çıkışı “istifa” olarak gösterildi. Patron, işçilerin işsizlik maaşı almasının bile önüne geçti.

Bugün yapılan eylemde konuşan Mağaza Market Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras haklarını arayan işçilerin tehdit edildiğini, bazı işçilerin ayrımcılığa uğradığını belirterek devamında şunları söyledi:

“Haktan, hukuktan bahsedip; sonra da rahat koltuklarınızda oturuyorsunuz. Öğrencinin parasını vermiyorsunuz, altınızdaki 1 milyonluk arabalarla dolaşıyorsunuz. 50 mağazam var, işçiler orada çalışsın, haklarını da vermeyeyim; ben keyfime bakayım demekle hak, hukuk olmuyor. Bir mağazaya gücün yetiyorsa, bir mağaza açacaksın. BİM’E, Migros’a, A101’e rakip olacağım diyorsan ona göre düzeni kuracaksın.”

“İşçiler kârınıza ortak değil zararınıza da olmayacak”

İşçi Hareketi Koordinasyonu adına konuşma yapan Nurseli Gözüaçık konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Tanzim market işçileri 2 aydır para alamıyor. Evine ekmek götüremiyor. Çocuğunu okula gönderecek, gönderemiyor. Patronların derdi belli; sıkışıklarını alın teri üzerinden telafi etmek istiyorlar. Öyle hukuk, işleyiş yok. Tanzim işçileri haklarını son kuruşuna kadar alacak. 3 kuruş para kazanmak isteyen, geçinmek isteyen halkımız, her gün bu marketlerde bir araya geliyor. Biz bu buluşmayı daha ileriye götürmek zorundayız. İşçiye her gün 3 kuruşun hesabını yaptırmak zorunda bırakıyorlar. Bu birliği, ülkenin dört bir yanında kuracağız. İnsan gibi çalışmak isteyen tüm işçilerle kuracağız. İşte bu patronların korkusu, bizim umut filizimiz olsun. İşçilerin sendikası, söz hakkı var. işçi konuşacak, hakkı yeniyorsa çıkıp hakkını arayacak. Madem zor durumdasınız, bu sizin derdiniz. Kaçsanız da, batsanız da o parayı ödeyeceksiniz. Kârınıza işçiler ortak değildi, zararınıza da ortak olmayacak.”

Tanzim işçilerinin eylemine HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Nurtepe Güzeltepe Dayanışma Ağı da destek verdi.