Standard Profil ve Manisa'daki fiili grev ve kapanma eylemi üzerine…

TPI ve Standard Profilo fiili grevleri Petrol-İş'e üye olan ve hemen hemen aynı koşullarda çalışan tüm işçiler adına izlenecek mücadele hattını göstermiştir. Masa başı sendikacılığı, müzakerecilik kazandırmadığı gibi işçileri asgari ücret koşullarına mahkum etmiştir. Artık sendikal mücadele programı adına açığa çıkan bu örneklere güç vermenin; dişe diş, kararlı, inançlı ve tabandan örgütlü fiili mücadeleleri örgütlemenin tam zamanıdır!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 16:20

Petrokimya İşçileri Birliği’nin, Standard Profil ve Manisa'da gerçekleşen fiili grev ve kapanma eylemi üzerine yaptığı yazılı değerlendirmeyi aşağıda okurlarımız sunuyoruz:

İşçi sınıfı yılları bulan ekonomik krizin açığa çıkardığı yıkıcı sonuçlardan sıyrılmak, çalışma ve yaşam koşullarını insani bir düzeye çıkartmak için eylemler örgütlemeye ve tabandan yükselen hoşnutsuzluğunu göstermeye devam ediyor.

Ocak-Şubat ayında başlayan fiili eylemler dalgası sınıfın uzun süreli ekonomik krize karşı tepkisizliğini aşan bir hatta ilerlemesinin yolunu açtı. Metal, tekstil, petrokimya, gemi söküm, belediye gibi birçok sektörden işçiler, bu fiili eylem ve grev dalgasının parçası oldular. Özellikle sektörümüz açısından TPI fiili grevi hem sendikal bürokrasinin ataletine hem de sermayenin saldırılarına karşı güçlü bir cevap olarak öne çıktı. Tabiri caizse bir işaret fişeği oldu.

Ülkede sınıfımız artık hemen hemen aynı koşullarda çalışıyor. Düşük ücret, çalışma yükü, mobbing ve işten atmalar başlıca sorunlar olarak öne çıkıyor. Standard Profil işçileri ise yılları bulan ağır çalışma ve yaşam koşullarını içinde üretmeye devam ettiler. Krizin etkisi ile birlikte çekilmez bir hal alan bu durum, Standard Profil işçilerine "Artık bir şeyler yapmalı!" dedirtiyordu.

Kuşku yoktur ki tabandan yükselen hoşnutsuzluğun ve geleceksizlik kaygısının ürünü olan üretimi durdurma ve kapanma eylemi Standard Profil işçilerinin kendi öz çabalarının sonucunda açığa çıkmıştır. Düzce'de başlayan kapanma eylemi coşkusu ile ilk günlerde dahi haklılığını öne koyuyordu. Fabrika içinde günleri bulan eylemliliğin devamlılığını sağlayan haklılık, bu coşkunun verdiği güçle ilerledi. Standard Profil yönetimi ise eylem boyunca açıktan bir saldırı yapmadı. Yönetim ile yapılan masa başı görüşmeler, iki şubenin yaptığı ortak toplantılar ve alınan kararlar ile süreç ilerledi ve fiili bir hatta yöneldiği anda Standard Profil işçileri kazanabileceği ortamı yakalamış oldu.

Petrol-İş'te tabandan yükselen hoşnutsuzluğun ürünü olan bu eylem, bize iki yönlü bir ders bıraktı:

- İlk olarak Standard Profil işçisini asgari ücret koşullarında, ağır çalışma yükü ve mobbingle karşı karşıya bırakan sendikal anlayışın bizlere kazandırmayacağı açıktır. Artık Standard Profil işçileri için iki çizgi vardır. Ya sessizlik içinde, masa başı görüşmelere odaklı ve sözleşmeden sözleşmeye kendi içinde kapalı süreçler örgütleyen sendikal anlayış ya da fabrikada işçinin fiili-meşru gücüne inanan, tabandan gelen özlem ve talepleri mücadele zemininde harekete geçiren sendikal anlayış!

- İkincisi ise sermaye ile mücadele etmenin yol ve yöntemleri bakımından bıraktığı deneyimdir. Yıllardır fiili-meşru grev ve kapanma eylemlerini “hayalcilik” olarak gören anlayış artık geride kalmıştır. Sermaye ile dişe diş, üretime dokunan eylemlerin örgütlenmesi kazanmanın anahtarı olduğu açıktır. TPI işçileri ve Standard Profil işçileri kazanmanın parolasını bir kez daha Türkiye işçi sınıfına göstermiştir.

- Son olarak alınan %30 zam Standard Profil işçilerinin yaşam koşullarında büyük değişiklikler yapmayacaktır. Bu sürecin asıl kazanımı fiili-meşru mücadele hattının hem Standard Profil işçilerine öğrettikleri hem de önümüzdeki mücadelelere bıraktığı deneyim olmuştur. Eksiklikler gidermek, taban örgütlülüklerini kurmak, söz-yetki-karar hakkını fabrikada işçilerin toplamı ile hayata geçirmek ve sendikaların bürokratik yapısını kırmak için şimdiden harekete geçmek zorundayız.

TPI ve Standard Profilo fiili grevleri Petrol-İş'e üye olan ve hemen hemen aynı koşullarda çalışan tüm işçiler adına izlenecek mücadele hattını göstermiştir. Masa başı sendikacılığı, müzakerecilik kazandırmadığı gibi işçileri asgari ücret koşullarına mahkum etmiştir. Artık sendikal mücadele programı adına açığa çıkan bu örneklere güç vermenin; dişe diş, kararlı, inançlı ve tabandan örgütlü fiili mücadeleleri örgütlemenin tam zamanıdır!

Petrokimya İşçileri Birliği

11 Ağustos 2022