Petrol-İş’ten Standard Profil açıklaması

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu, Standard Profil Ege fabrikasında süren eylemi bitirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Eylül 2014
  • 14:36

Petrol-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yürüttüğü Manisa'da kurulu Standard Profil Ege fabrikasında çalışan 300’ü aşkın işçi sendikal nedenlerle işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine 13 Mayıs 2013'te fabrika önünde direniş çadırı kurulmuştu.

 

“Direniş çadırı kaldırıldı”

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu tarafından dün (1 Eylül) yapılan açıklamayla 475 gün süren eyleme son verildiği duyuruldu. “Mücadelede yeni yöntemlerin denenmesi ve sendika üyelerinin daha fazla mağduriyet yaşamamaları” adına bu kararın alındığı söylenerek, çadırın 1 Eylül'den itibaren kaldırılmasına karar verildiği duyuruldu.

Petrol-İş Sendikası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada Standard Profil Ege fabrikasında örgütlenme süreçleri anlatıldı. Bu süreçte 300’ün üzerinde işçinin işten atıldığı ifade edildi. Yüzlerce sendika üyesinin baskı ve tehditle sendikadan istifa ettirildiği anlatıldı.

13 Mayıs 2013 tarihinden bugüne çok zor şartlarda direnildiği ifade edilen açıklamada 209 işçi için sendikal tazminat ve işe iade davası açıldığı, açılan davaların bir bölümünün yerel mahkeme tarafından sonuçlandırıldığı, yarısının ise Yargıtay aşamasının tamamlandığı aktarıldı. Yargı kararı gereği işçilerin on iki aylık ücretleri tutarındaki sendikal tazminatlarının ödendiği belirtildi. Ancak işe iade taleplerinin yasanın yetersizliğinden yararlanılarak kabul edilmediği, patronun dört aylık ücretleri ödeyerek kurtulmaya çalıştığı söylendi.

Diğer taraftan eylem sürecinde işyerinin en yetkili yöneticisi ve sendika karşıtı politikaların baş uygulayıcısı Sebahattin Karabulut ve İK Müdürü Kadir Yalçınkaya’nın sendikanın ve eylemlerin basıncıyla 30 Haziran 2014 tarihinde görevlerinden alındığı belirtildi.

Verilen mücadelelerin sonucunda, 2014 Ocak ayından bugüne sendika üyesi işçilerin işten atılmasının durduğu, işyerinde çalışmaya devam eden sendika üyelerinin üzerindeki baskıların büyük oranda kalktığı söylenerek, üyelik için elverişli koşulların tekrar oluştuğu ifade edildi. Bu nedenle yeniden sendikaya üyelik başvurularının gelmeye başladığı bildirilerek şunlar söylendi: “Biz eminiz, Düzce’de olduğu gibi beş yıl da sürse, bu mücadeleden biz galip çıkacağız; yeni ve daha farklı yöntemleri de deneyerek Manisa SP’de de yetki alıp işvereni toplu sözleşme için masaya oturtacağız.”

 

“Direniş çadırı işlevini tamamladı”

Bütün bu gelişmelerin ışığında Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu, direniş çadırının işlevini tamamladığını söyleyerek, direnişteki işçilerin daha fazla mağduriyet yaşamamaları için direniş çadırının 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren kaldırılmasına karar verdi.