Standard Profil’de direniş başladı

Standard Profil’de sendikalaşan işçiler örgütlenme haklarını kazanmak için işyerini terk etmeme eylemi başlattılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Mayıs 2013
  • 08:08

 

• Fabrika önünden kareler...

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Standard Profil fabrikası işçileri 8 aydır sürdürdükleri örgütlenme faaliyetinin sonunda bugün saat 07.00 itibariyle gece vardiyası çıkışı ve gündüz vardiyası girişinde işyerini terk etmeme eylemine başladılar.  

Patron, gece vardiyasında beklemek için yemekhaneye gelen işçilerin üzerine özel güvenlikleri salarak işçilerin toplanmasını engellemeye çalıştı. Fakat işçiler kararlılıklarını gösterdi. Her türlü baskıya rağmen yemekhanenin bahçesinde toplanan işçiler 2 ayrı fabrikada eyleme başladılar. SP1 ve SP2 fabrikalarında işçiler sloganlarla sendikal haklarına sahip çıktıklarını haykırdılar. Sabah vardiyası ekipleri de direnen işçilere katılarak işyerini terk etmeme eylemi büyüyerek devam etti.

Patron işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışarak eylemi karşıladı. Fabrika içerisinde tezgah başlarında işçilere tutanak tutulmaya çalışılıyor. İşçiler bu tutanakları imzalamazken ayrıca geceden beri de fabrikanın tuvaletleri kilitlenerek işçilerin tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları engellendi. İşçilerin eylemdeki kararlığı karşısında sabah tuvaletlerin kapıları açıldı ve işçiler tuvalet ihtiyaçlarını giderebildi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada sendikanın örgütlenme sorumlusu Cemal Topçu işçilere seslenerek sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğu, sendikal haklarına sahip çıkmalarını ve sendikanın bu fabrikaya mutlaka gireceğini ifade etti.

Fabrikada öğlen saatlerinde polis ablukası da başladı. Polisler fabrika içinde ve dışında yığınak yaparak patronun emrine hazır olduklarını gösterdiler.

Üretimin devam ettiği fabrikada, SP1 ve SP2'de yaklaşık 100 işçi içerde bekleyişlerini sürdürürken 07.00-15.00 vardiyasından çıkan işçiler de direnişe katıldı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan'ın da katılımıyla SP1 önünde çadır kuruldu. Ardından topluca SP2'ye yüründü.

Polis ablukası TOMA'lar ve çevik kuvvet ekipleri ile işçilerin ardından SP2'de yoğunlaştı.

Emniyet Müdürü, Petrol-İş Şube Başkanı İsmail Doğan ile yaptığı görüşmede işçilerin fabrikadan çıkarılmasını istedi. Doğan ise hiçbir işçinin işten atılmayacağı garantisi verilirse direnişe dışarıda devam edebileceklerini söylediği öğrenildi. Görüşmeler sonuç vermedi. Polis fabrikaya girdi. Şube başkanının konuşmasını dinlemek için dışarı çıkan işçilerin etrafı polis tarafından sarıldı. Polis “fabrikayı terk etmezseniz hepinizi gözaltına alırız” diyerek işçileri tehdit etti.  Polis patronun hizmetinde işçilere pervasızca tehditler savururken adım adım işçiler fabrika dışına çıkarıldı. Polisin tutumu sloganlar ve oturma eylemiyle protesto edilirken şube başkanının konuşmasıyla işçiler direnişlerini kapı önünde sürdürmek üzere dışarı çıktılar.

KOMPENANTA fabrikası işçileri Standard Profil işçilerine destek olmak için yemek paydosunda fabrika dışına çıkarak sloganlarla eylem yaptılar. Türk Metal Sendikası’na üye işçiler "Petrol-İş - Türk Metal el ele!", "Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları atarak gösterdikleri dayanışmanın ardından işbaşı yaptılar. KOMPENANTA işçilerini karşılamak için yemekhaneden çıkılmasını fırsat bilen çevik kuvvet işçileri arkadan sararak yemekhaneye geri dönmelerini engelledi. Bunun üzerine tüm işçilerle birlikte SP1 önüne geçildi. İki fabrikadaki bütün işçiler dışarı çıkarıldıktan sonra direniş dışarıda devam etti.

Standard Profil’in Düzce fabrikasında da örgütlenme çalışmaları karşısında patron ayak oyunlarına girişmiş fakat geçtiğimiz yılın aralık ayında 2000’e yakın işçi Petrol-İş’e üye olarak yetki alınmıştı. Patron Düzce’deki fabrikada toplusözleşme yapmamak için kaçışını sürdürmüştü.

Kızıl Bayrak / Manisa