Sinbo'da işten atma saldırısı

Sinbo'da "küçülme" bahanesi ile 12 işçi işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Aralık 2021
  • 17:20

Asgari ücretin belirlenmesi ardından yeni yıla girerken Sinbo’da “küçülme ve daralma” bahanesiyle işten atmalar başladı. Keyfiyette ve hukuksuzlukta sınır tanımayan Sinbo yönetimi işçi düşmanlığına devam ediyor. Yılın son günlerinde işten atmalara başlayan Sinbo yönetimi 30 Aralık’ta 12 işçiyi işten çıkardı.

Sinbo patronu son asgari ücret zammı devreye girmeden hemen önce işçileri işten çıkarma saldırısı ile hem kıdem hem de ihbar tazminatları üzerinden işçilerin hakkını gasp ediyor. Bu saldırılara karşı yaklaşık bir yıldır hem fabrika içinde hem de kapı önünde direnen Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nın (TOMİS) açıklaması “daralma” bahanesiyle devreye sokulan saldırının, işçilerin haklarını gasp etmek için yapıldığını duyurdu.

İktidarın her türlü desteğini alan sermayedarların son günlerde devreye soktukları saldırılar diğer yandan da işçilerin hak mücadelesinin önünü almak ve ağır çalışma, yaşam koşullarını devreye sokmak için atılmış adımlar olarak devreye sokuluyor. TOMİS sendikası tüm işçi ve emekçilere saldırıları kabul etmeme, birlik olma, ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. TOMİS’in Sinbo’da devreye sokulan saldırının amacı, işçilerin yaşayacağı hak kaybı ve örgütlenme çağrısı yaptığı şu şekilde:

“Sinbo işçisi arkadaş neden yılın son günü işten çıkarmalar yapılıyor

Ne kadar kaybınız var?

Kaybettiklerinizi nasıl elde edersiniz?

Sinbo yönetimi yılın son günü daralma bahanesiyle işten atma saldırısını devreye soktu. Bu saldırıyla yapmak istediği sizlerin bir dizi hakkını gasp etmektir. Her bir arkadaşımız maddi kayıp başta olmak üzere bir dizi hak kaybı yaşamaktadır.

Sinbo yönetimi işten atmaların gerekçesini “daralmaya gidiyoruz” diye sunuyor. Bu koca bir yalandır! Başka yalanları da var.

İşte yalanlar;

Kıdem tazminatı son alınan ücretten ödenir. Sinbo yönetimi ocak ayında yürürlüğe girecek asgari ücret ve ocak zamları farkını ödememek için yılın son günü işten atma saldırısını devreye sokmuştur. Bu da her işçi arkadaşımızın 1 gün önce çıkarılmaları halinde (31 Aralık 2021) 1 yıllık kıdem tazminatı alacağından en az 1500 TL kayıp yaşaması demek oluyor. Diğer eklentilerle bu kayıp daha fazla olmaktadır.

İhbar tazminatında yaşanan kayıp da oldukça büyüktür. 2, 4, 6 ve 8 hafta üzerinden hesaplanan ihbar tazminatı da bugün 3557'den yarın ise 5004 TL'den hesaplanacak.

Bu durum 10 yıllık

Kıdemi olan arkadaşlarımızın en az 15.000 TL kaybı anlamına geliyor.


İhbarı olan arkadaşlarımızın en az 3.000 TL kaybı anlamına geliyor.


Asgari ücretin üzerinde ücret alan arkadaşlarımızın kaybı daha fazladır.

Sinbo yönetiminin öne sürdüğü daralma bahanedir. İşten çıkarma saldırısının arkasındaki asıl neden kıdem tazminatı ödeyerek çıkardığı işçilerin tazminatlarını düşük vermek ve hak edişlerini gasp etmektir.

Sinbo yönetimi yasada yer alan işten çıkarma koşullarını da ihlal etmektedir. Bu da her işçi arkadaşımızın hukuken de haklarını elde etmelerinin işe iade, kötü niyet vb. tazminatı davaları açmasının zeminini oluşturmaktadır.

Sendika üyesi işçilerin hak edişleri sendikasız işçilere göre daha fazladır. Hukuksuz işten atma saldırısı karşısında elde edecekleri kazanım maddi ve manevi olarak sendikasız işçilere göre daha fazla olacaktır.

Kıdem tazminatı işçinin onayı olmadığı müddetçe tek seferde işçiye ödenir. Sinbo yönetimi tazminat alacaklarını taksitlendirmeyi dayatarak yasalara aykırı davranmaktadır.

Sinbo işçisi arkadaşlar; yönetimin neden yılın son günü işten atma saldırısını devreye soktuğunu kısaca böyle özetleyebiliriz.

Bazı işçi arkadaşlarımız tırpanlanmış tazminat almayı sevinçle karşılamaktadır. Bu işçi arkadaşlarımızın hepsi sendikasız ve haklarını bilmedikleri için böyle davranmaktadırlar.

Bütün Sinbo işçilerine çağrımız keyfi işten atma saldırısını ve haklarınızın tırpanlanmasını kabul etmeyin. Fiili ve hukuki olarak yapılacak çok şey olduğunu bir kere daha hatırlatırız. Sendikamız, üyemiz olmayan işçi arkadaşlara da hakları için her türlü desteği sunacaktır. Sendikamızla iletişime geçin, haklarınızı Sinbo patronuna bırakmayın. Hâlâ çıkışı verilmemiş ve bugün verilme ihtimali olan arkadaşlara çağrımız da bir an önce TOMİS’e üye olmaları, haklarını korumaları, geleceklerine sahip çıkmalarıdır.

Tüm Otomotiv Ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS)”

Kızıl Bayrak / Esenyurt