Sinbo direnişi 283. gününde…

Sinbo yönetimi sendikal tazminata mahkum edildi

Sinbo’da direniş bugün 283. gününü geride bırakırken, Sinbo yönetimine karşı açılan sendikal tazminat davası sonuçlandı. TOMİS, “Sinbo’da ücretsiz izin saldırısını direnişle püskürtmüştük! Hukuki mücadelemizi de kazandık! Kod-29’a karşı direnişimizde de kazanacağız!” diye açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Kasım 2021
  • 20:07

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker Kod 29’a karşı direnişinin 283. gününü geride bıraktı.

Sendikalaştıkları için ücretsiz izine çıkartılan TOMİS üyesi Sinbo işçileri 31 gün süren direniş gerçekleştirmişti. Bu direniş kazanımla sonuçlanarak TOMİS üyesi 6 işçi iş başı yapmıştı. Sendikalı 6 işçinin hukuk dışı ve keyfi olarak ücretsiz izine çıkartılması karşısında açılan sendikal tazminat davası sonuçlandı.

Sinbo yönetimi tek tek her bir TOMİS üyesi için sendikal tazminata mahkûm edildi. Direniş çadırından TOMİS sosyal medya hesaplarından “Yaşasın direniş” paylaşımı yaparak bu gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Gün içerisinde direniş çadırını DGB ve direnişe destek veren sınıf dostları ziyaret etti. Mesai çıkışında Sinbo işçilerine yapılan seslenişte ise ücretsiz izin saldırısına karşı hukuki kazanım, asgari ücret gündemlerine ve fabrikada ki mücadelenin kazanımlarına vurgu yapıldı.

TOMİS: Hukuki mücadelemizi de kazandık

Direnişle gelen hukuki kazanıma dair TOMİS tarafından da açıklama yapıldı. “Sinbo’da ücretsiz izin saldırısını direnişle püskürtmüştük! Hukuki mücadelemizi de kazandık! Kod-29’a karşı Sinbo direnişimizde de kazanacağız!” başlıklı açıklama şöyle:

Sermayedarlar ve onların iktidarı krizi ve pandemiyi işçi sınıfının kazanılmış haklarını yok ederek kârlarını büyütmek için bir fırsat olarak gördü. İşçi sınıfını kölece yaşam ve çalışma koşullarına mahkûm etmek için bir dizi saldırıyı hayata geçirdi. Ücretsiz izin, kısa çalışma ve sözde işten atma yasakları adı altında KOD 29 ile keyfi işten atma saldırıları pervasız bir şekilde uygulandı. Bu süreçte 3 milyonu aşkın işçi ücretsiz izin saldırısı ile açlığa mahkûm edildi.

Sinbo’da ücretsiz izin saldırısını direnerek püskürttük!

Sermaye iktidarının teşvikleri ile anayasal bir hak olan sendika hakkına yönelik saldırılar pek çok fabrikada artarak sürüyor. Sendika hakkı hukuksuz bir şekilde gasp ediliyor.

Sinbo’da sendikamız üyeleri de sendikal faaliyet yürütürken engellemeler ve saldırı ile karşı karşıya kalmıştı. Haksız ve hukuksuz bir şekilde üyelerimiz sendikalaştıkları için işten atıldı. Sinbo yönetimi sendika hakkını kullandıkları için üyelerimize mobbing, baskı, işten çıkarmalar, ücretsiz izin ve KOD 29 ile saldırmaktadır. Ancak her bir saldırıya karşı sendikamızın yanıtı fiili-meşru mücadeleyi yükseltmek olmuştur.

Sendikamız işçi sınıfını asgari ücretin yarısına bir ücretle açlığa mahkûm etmek anlamına gelen ve sendikalaşmaya karşı bir sopa olarak kullanılan ücretsiz izne karşı fiili-meşru mücadele yürütmüş ve fabrika önünde direnişe geçmiştir. Direniş, ücretsiz izne çıkartılan 6 üyemizin iş başı yapması ile kazanımla sonuçlanmıştır. Bu sayede sendikamız üyesi direnişçi Sinbo işçileri işçi sınıfı adına önemli bir kazanıma imza atmıştır.

Sinbo yönetimi her bir üyemiz için tazminata mahkûm edildi!

Fiili-meşru mücadele ile birlikte başlattığımız hukuki mücadelemizi de bugün kazandık. Sinbo yönetimi sendikal tazminat ödemeye mahkûm edildi. İşe iadeyi 31 günlük direniş ile kazanmıştık. Hukuki kazanım da ücretsiz izin saldırısını fiili olarak püskürtmemizden sonra gelmiştir. Sendika ve işçi düşmanlığına karşı direniş kazandırmıştır. Tüm sürece hâkim olan ve başından beri emek harcayan avukatımız Bülent Şimşek’e de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Kod 29 saldırısını da püskürteceğiz!

Sinbo’da sendikalaştığımız için ücretsiz izin saldırısına karşı direnişimizin kazanımla sonuçlanmasının ardından bu sefer de Madde 25/2’ye (KOD 29) karşı direniş iradesini kuşandık. 283 gündür KOD 29’a karşı direnerek sendikal hak ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz. İşçi sınıfımız adına direniyoruz.

Sendikal hak ve özgürlüklerimizin keyfi bir şekilde engellenmesine karşı işçi sınıfının en önemli gücü birliğidir. Sermayedarların haksız hukuksuz saldırılarına karşı direniş kazandırır.

Benzeri saldırılarla karşı karşıya kalan başta metal işçileri olmak üzere tüm işçileri emeklerine, haklarına ve geleceklerine sahip çıkmaya, sendikamızla birlikte güçlenmeye davet ediyoruz!..

Yaşasın direniş!

Direniş kazandırır!