Sendikalı işçilere baskı ve tehdit

Tez-Koop-İş Başkanı Özdemiroğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki üyelerine istifa baskısı yapıldığını, üyelerinin “Tez-Koop-İş’ten istifa etmezsen başına geleceklerden sen sorumlusun” denilerek tehdit edildiğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Kasım 2020
  • 23:46

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası üyelerine istifa baskısı yapıldığı ortaya çıktı. TezKoop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu üyelerinin açıkça “tehdit” edildiklerini söyledi. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Tez-Koop-İş Başkanı Özdemiroğlu, 696 sayılı KHK’ye uygun olarak kadroya geçirilen ancak bulunduğu işyerinin toplu iş sözleşmesine bağlı olmaksızın Yüksek Hakem Kurulu’nun belirlediği ücret ve parasal sosyal haklara endeksli olarak çalışan işçilerin, 1 Kasım itibarıyla yardımcı işkollarından işverenin asıl işkoluna aktarılması gerektiğine dikkat çekti. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bilgisayar sisteminde son günlerde sıklıkla yaşanan ve nedeni somut biçimde açıklanamayan sorunlara bağlı olarak yüz binlerce işçinin sendika üyeliğine temel oluşturan işkolu değişikliğinin gerçekleştirilemediğine işaret eden Özdemiroğlu, bu gelişme sonucunda yüz binlerce işçinin sendika seçme özgürlüğüne ilişkin sürecin tamamlanamadığını söyledi. 

Özdemiroğlu, bu süreci fırsata dönüştürmek isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kimi yöneticilerinin, Hak-İş’e bağlı sendikaya olanak yaratmak ve işçileri 35 yıldır toplusözleşme imzalayan Tez-Koop-İş’ten istifaya zorlamak için tüm illerde yoğun baskı uyguladığını vurguladı. 

Özdemiroğlu, şöyle devam etti: “Kimi müdürler ve yöneticiler işçilere sendikamızdan istifa etmesi için mesajlar göndererek, ‘5 saat geçti, artık istifa etmedin mi?, 2 saatin kaldı, Talimatlara uymuyor musun?, Tez-Koop-İş’ten istifa etmezsen başına geleceklerden sen sorumlusun’ gibi tehdit ve baskı uygulamaktadırlar. Sendikamız tüm baskı ve tehditleri belgeleyerek kanıt ve tanıklarıyla yasal yollara başvurmaktadır. Bu yasadışı ahlaksız davranışların hesabını adalet önünde sormakta kararlıyız.” 

Özdemiroğlu, işçilerin anayasal ve yasal haklarına niteliği, görevi, statüsü ne olursa olsun hiçbir kurum ve kişinin müdahale edemeyeceğini vurguladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerinin bu duruma son vermesini isteyen Özdemiroğlu, şunları kaydetti: “Burada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na da çok önemli görevler düşmektedir. Bakanlığa düşen görev e-devlet üzerinden işleyen sendika üyeliği veri sisteminin çalışır durumda tutulmasını sağlamaktır. 35 yıldır Tez-Koop-İş Sendikası’nın imzaladığı toplu iş sözleşmesinin uygulandığı bir kamu kuruluşunda Hak-İş üyesi Öz Büro-İş adlı sarı sendikanın saldırılarına göz yummayacağız; buna olanak tanıyanlardan yasal yolları sonuna kadar kullanarak hesap soracağız. Bu bizim üyelerimize duyduğumuz bir görev olduğu gibi aynı zamanda onurla taşıdığımız demokratik sendikal sorumluluğumuzdur.”

Tarım Bakanlığı'na 'sınavsız' işçi

Cumhurbaşkanı kararı ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. 

Değişikliğe göre bu yıl ve gelecek yıl içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nda istihdam edilmek üzere temizlik hizmetleri, tarım ve orman hizmetleri, güvenlik ve koruma hizmetleri ile bakım ve onarım hizmetleri için alınacak işçiler, sınava girmeden doğrudan noter kurasıyla belirlenecek. Başvuran işçiler arasından açık iş sayısı kadar asıl ve asıl sayı kadar da yedek aday doğrudan kura ile belirlenecek. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılacak değerlendirme sonrasında asıl adaylardan gerekli şartları taşımayanların yerine sırası ile aranan şartları taşıyan yedek adaylar işe alınacak. Yönetmelikte yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılacak işçi alımlarında KPSS devre dışı bırakılmış oldu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’na “gerekli şartları taşımayanların yerine yedek adayları işe alma hakkı” verilmesi de aslında kura ile alım yapılacağı belirtilse de dolaylı olarak yine mülakat benzeri bir uygulama olacağını ortaya koydu. Yine daha önce yönetmeliğe eklenen geçici maddeler ile Sağlık Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde istihdam edilecek temizlik, güvenlik, bakım ve onarım personelinin sınava tabi olmadan alınmaları öngörülmüştü.