TEKSİF, Karabük’te bulunan Gürmen Giyim’de Öz İplik-İş’ten TEKSİF’e geçen 3 işçinin işten çıkarıldığını duyurdu. Evrensel’den Halil İmrek’in haberine göre TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Erdal Yaldız, işçilere patron tarafından gönderilen fesih bildiriminde işten çıkarmaların Öz İplik-İş’in şikayet dilekçesi sonucunda yapıldığı ifade edildi.
TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Erdal Yaldız’ın ulaştırdığı işten çıkarma tebliğlerinde şu yazıldı:
“Öz İplik-İş Sendikası tarafından işverenliğimize iletilen şikayet dilekçesi ile sendika temsilcisi/kadın komitesi hakkında ileri geri konuştuğunuz, işyeri çalışanlarını sendika ve işverenlik aleyhine kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilediğiniz, A.D. hakkındaki kişinin iffetine yönelik iddia ve yakıştırmalarınızın sürdüğü, sendikayı ve gerçekleştirdikleri sendikacılık faaliyetini küçümseyici, karalayıcı nitelikte söylemlerde bulunmaya devam ettiğiniz...”
TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Erdal Yaldız, Karabük’te bulunan, 1300 işçinin çalıştığı Gürmen Giyim’de, işçilerin beş yıldır yetkili olan Öz İplik-İş’in imzaladığı toplu sözleşmelerden memnun olmadığını ve TEKSİF’e üye olmaya başladığını söyledi. Yaldız, işçilerin TEKSİF’e geçmesiyle birlikte Öz İplik-İş’in girişimiyle patronun TEKSİF’e üye olan 3 işçiyi işten çıkardığını iddia etti.
İşyerinde Öz İplik-İş’in yetkisinin kağıt üzerinde olduğunu savunan Yaldız, Öz İplik-İş’in 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli toplu sözleşmesinin olduğunu ancak çalışanların büyük çoğunluğunun TEKSİF üyesi olduklarını ve dayanışma aidatı ödediklerini söyledi. Yaldız şunları vurguladı:
“5 yıldır yetkili oldukları işyerinde bu süre zarfında sadece yüzde 8, son sözleşmede ise sadece yüzde 1 alarak resmen satış sözleşmesi yapmışlar. İşçi sözleşmesi olduğu halde çok düşük ücret alıyor. Sendika demokratik bir şekilde seçimle belirlenmiş seçilmiş kişileri yönetici, başkan belirlemiyor. Atama yapıyorlar. İşçilerin sendika değiştirmesi ile mevcut atanmış İsmail Coşkun’u görevden alarak yine atama olarak Yavuz Bayıryol’u şube başkanı olarak atadılar.”
İşçilerin işten atılma gerekçelerinin sendika değiştirme tercihleri olduğunu savunan Yaldız, ancak bu suç olduğu için işten atılmaların başka şekilde gerekçelendirildiğini ifade etti. Yaldız şunları dedi:
“Öz İplik-İş, asılsız mesnetsiz iftiralarla işçinin kendilerini terk etmemesi için baskı oluşturmaya, gözdağı vermeye çalışarak işyerinde tutunmaya çalışıyor. Öz İplik-İş’in işten atmalarla ilgisi yoksa, işverenin işçilere gönderdiği fesih bildiriminde neden Öz İplik-İş’in şikayeti üzerine ibaresi yer alıyor? Öz İplik-İş atılan işçilerle ilgili neden bir açıklama ve girişimde bulunmuyor."