Asen Alüminyum’da işçi kıyımı

Dilovası Makine İhtisas OSB'de bulunan Asen Alüminyum'da sendikal örgütlenme nedeniyle 45 işçi işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Mayıs 2022
  • 21:30

Kocaeli'de Dilovası Makine İhtisas OSB'de bulunan Asen Alüminyum'da Birleşik Metal-İş’e üye 45 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler fabrika önünde eylem gerçekleştirdi.

Evrensel’de yer alan habere göre eylemde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, 5 Mayıs günü yasanın aradığı yeterli çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığından yetki tespitini istediklerini söyledi.

Bugün itibarıyla Bakanlığın, tespitlerinin olumlu olarak cevapladığını söyleyen Çiftçi şunları ifade etti:

“Patron ve patron vekilleri, sendikalaşmayı duyduğu ilk günden beri toplamda 45 üyemizi işten çıkardı. Bunun devamında içeride çalışan üyelerimize sendikadan istifa etmeleri konusunda baskı ve mobbing uygulanmakta. Bu baskıları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. İşveren ve işveren vekillerine bir kez daha sesleniyoruz; atılan arkadaşlarımız iş başı yapmadan, sendikayla toplu iş sözleşmesi masasına oturmadan, içerideki arkadaşlarımıza yapılan baskılar son bulmadan bugün başlatmış olduğumuz mücadele bu fabrikada aylarca, yıllarca da sürse sonuna kadar devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

“Aksi takdirde bu fabrikada üretimi tümüyle durduracağız”

Sendika hakkına saygı duyulmadığı takdirde fabrikada iş durdurma kararını alacaklarını söyleyen Çiftçi şöyle devam etti:

“Yasadaki boşluklardan faydalanarak işçileri yalnız zanneden patronlara vereceğimiz cevap şudur; Asen Metal işçileri yalnız değildir, Birleşik Metal-İş çatısı altında artık örgütlü işçilerdir. Bu bütünlüğü, birliği bozmaya gücünüz yetmez. Artık bu baskılardan vazgeçip, işten atılan arkadaşlarımızı iş başı yaptırıp, sendikamızla toplu sözleşme masasına oturmanızı öneriyoruz. Bunlar size yaptığımız iyi niyetli çağrılar. Buradan çekileceğimizi düşünmeyin. Eğer arkadaşlarımızın sendikal haklarına saygı duyulmaz ise biz de bu fabrikada tümüyle iş bırakma kararını almış bulunmaktayız. Küçük bir atölyenin böyle fabrikalar haline gelmesi Asen Metal işçilerinin emeği ve alın teriyle gerçekleşmiştir. Yarın sabah itibarıyla kapı önü direnişimiz burada başlamış olacak. Tüm emek dostlarını, sendikaları, siyasi partileri de buradan davet ediyoruz. Biz iletişime açığız, onların bizi aramasını, görüşmeyi bekliyor olacağız. Aksi takdirde aldığımız kararı uygulamaktan da geri durmayacağız, bu fabrikada üretimi tümüyle durduracağız.”