Sendika ağaları bol keseden atıyor

Türk Metal ağası Pervul Kavlak MESS'in teklifinin "iyi niyetli" olduğunu iddia ederek, bir sonraki görüşmenin pazartesi saat 18.00'de gerçekleşeceğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ocak 2022
  • 19:00

MESS ile görüşmelerde teklifi “reddettik” diyen ancak sosyal medyadan yeşil ışık yakan Türk Metal ağası Pevrul Kavlak, Bursa’da 3 No’lu Şube’nin Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

MESS ile görüşmelerin pazartesi günü saat 18.00’de yapılacağını ifade eden Kavlak, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sürecine değinerek sözleşme maddelerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu. Kavlak, Kocaeli mitinginden sonra MESS’in sendikayı masaya davet ettiğini söyleyerek sermayedarlara minnet duygusunu şöyle dile getirdi:

"Muhatabımız MESS; köprüleri atmak yerine, masada buluşmak ve sorunu çözmek yolunda önemli bir adım attı. Sözleşmemizin birinci 6 ayı için geçmişe dönük yüzde 8,8 enflasyona karşılık bize yüzde 21 oranında artış önerdi. İkinci 6 ay için önerdiği artışla birlikte yıllık bazda sözleşmemiz toplamda yüzde 50,45'e geldi. Sosyal haklar için de daha önce teklif ettiği yüzde 19'u yüzde 25 olarak revize etti. Peki, bu bizim için yeterli mi? Asla. Bunu, 'iyi niyetli bir teklif' olarak görüyoruz ama sözleşmenin makul bir noktada bitmesi için asla yeterli görmüyoruz, görmeyeceğiz. Biz, birinci 6 ay için taslağın tamamını istiyoruz. Taslağımızdaki yüzde 29,57'yi talep ediyoruz. Yani MESS ortalamasına brüt 1882 lira, nette de yaklaşık 1500 lira talep ediyoruz. İkinci 6 ay için de yüzde 36 istiyoruz. Bu da yaklaşık brüt 2970 liradır. Bunun da getirisi, yine yaklaşık net 2 bin 500 liradır. Böylece, yıl bazında kümülatif olarak 4852 lira brüt, yaklaşık 3 bin 900 lira da net zam istiyoruz. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor. Bütün bunlara, ücretimizin asgari ücret kadarının vergiden muaf olmasının getirdiği yaklaşık yüzde 7,6'lık getiri de dahil değildir. Bizim teklifimiz budur."

“Artık masada kim var?”

Metal İşçileri Birliği ise sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Artık masada kim var?

MESS ve Türk Metal şefleri kafa kafaya vermiş. Metal işçisini satmanın sinsi planlarını yapıyorlar. Türk Metal'in ağası Pevrul, öylesine köşeye sıkışmış ki, matematik kurallarını alt üst edercesine rakamlarla oynuyor.

Dün dediğini, bugün reddediyor. Sanıyorlar ki, rakamları ağdalı yapınca metal işçisi kurtulacak.

MESS 'in teklifinin neresi iyi niyetli?

İhracat rekorları kıran MESS değil mi?

Metal işçisini sefalet ücretine mahkûm eden MESS değil mi?

Taslak dediğinizin çöpten bir farkı mı kaldı?

Şimdi masada Pevrul var.

Pevrul masada denildiğinde metal işçisinin aklına neyin geldiğini biliyoruz. Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok.

Şimdi, sıra metal işçilerinde!

Taleplerimizin arkasında durmak için safları sıklaştıralım. Sesimizi yükseltelim, harekete geçelim. Ne MESS'in ne de sendika ağalarının metal işçisine hayrı yoktur.

Metal işçisiyle alay edenlerden hesap soralım.

Sırtımızdan milyonlarca aidat alıp saltanat kuranların saltanatını yıkalım.

Sefalet ücretlerini kabul etmeyelim.

İnsanca çalışmak, insanca yaşamak bizlerin de hakkıdır.

Haydi arkadaşlar!

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!.."