PİB'den Metal Fırtınası açıklaması

Metal fırtınası 5. yılında; sendikal bürokrasiye ve hak gasplarına karşı yürünecek yolu gösteriyor!

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Mayıs 2020
  • 12:12

Metal fırtınası 5. yılında; sendikal bürokrasiye ve hak gasplarına karşı yürünecek yolu gösteriyor!

2014-2017 MESS Grup TİS sürecinde işçilerin biriken öfkesi, 2015 yılının başında TİS’in imzalanmasıyla birlikte daha da büyümüştü. O dönem Bosch fabrikasında imzalanan TİS'in, MESS Grup TİS’den farklılık arzetmesi ve görece daha iyi olması Türk Metal fabrikalarında öfkenin patlamasına neden oldu.

Bursa'da birçok fabrikada harekete geçen işçiler, dalga dalga mücadeleyi büyüttü. Bursa'dan yükselen dalga il il yayıldı. Bursa Kent Meydanı'nda 26 Nisan'da işçiler Türk Metal'in saltanatının son bulması için biraraya geldiler. 5 Mayıs itibari ile istifalar başladı. İstifa için buluşan işçilere Türk Metal tarafından saldırı gerçekleşti. Bu saldırı ile işçileri korkutacağını sanan bürokratlar, gerçekte üzerinde oturdukları koltukların sallanmaya başladığını göreceklerdi.

5 Mayıs itibari ile istifalar yaygınlaştı, 14 Mayıs’ta ise işçiler fabrikaları terk etmemeye başladı. Fiili grevlere dönüşen eylemlerle TİS’te gasp edilen haklarını geri almak ve sendikal bürokrasiden hesap sormak için işçiler seslerlerini yükseltti. Bursa'nın ardından Kocaeli, Gebze, Sakarya, Bolu, Ankara, Eskişehir, İzmir, Tekirdağ başta olmak üzere birçok yerden işçiler birlik olma, hesap sorma adımlarını attılar.

Rafineri, kimya, lastik, ilaç, plastik işçileri olarak bizler de sektörümüzde bürokratlaşmış sendika yönetimleriyle, krizi ve salgın bahane edilerek haklarımızın gasp edilmesiyle, TİS'lerin askıya alınmasıyla, kötü sözleşmelere imza atılması gibi saldırılarla karşı karşıyayız.

Şimdi sıra bizde!

Metal işçilerinin direnişinden öğrenerek yol yürüyelim, mücadeleyi büyütelim! Tüm fabrikalarda, rafinerilerde, işyerlerinde işçi birliklerimizi kuralım! İşçilerin mücadelesinin üstüne karabasan gibi çökmüş sendika bürokratlarından hesap soralım! Hak gasplarını durduralım, haklarımızı genişletelim!

Petrokimya İşçileri Birliği