Edirne’deki göçmen ölümleri protesto edildi

Edirne'de donarak yaşamını yitiren göçmenlerin katledilmesi ile ilgili İzmir Alsancak'ta bulunan Yuna-nistan konsolosluğu önünde protesto eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2022
  • 21:40

Edirne'de göçmenlerin katliamdan farksız bir şekilde donarak yaşamını yitirmeleri, Alsancak Kordon’da bulunan Yunanistan Konsolosluğu önünde düzenlenen basın açıklaması eylemiyle protesto edildi.

Açıklamayı Halkların Köprüsü Derneği Genel Sekreteri görme engelli Yusuf Ak “Braille” alfabesiyle okudu.

Yunanistan’ın geri gönderme uygulamasıyla suç işlediğini belirten Ak, on binlerce göçmenin Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Meriç Nehri’nin bulunduğu bölgede, nehirden zorla Türkiye’ye geri gönderilmeden önce; gözaltında çok ağır bir şekilde darba uğrayan, aşağılanan, bütün kişisel eşyaları çalınan insanlar aynı zamanda gözaltı süreci boyunca aç susuz muameleye maruz kalmaktadırlar. Bu şiddet eylemleri yerel haydutlar, Frontex (Avrupa Sınırları ve Sahil Güvenliği Koruma Kurumu), Yunan kolluk kuvvetleri ve Yunan polisi tarafından örgütlenen diğer çeteler tarafından işlenmektedir.”

2021 aralık ayında denizde 30 insanın yaşamını yitirdiğini belirten Ak “İnsanların savaştan, zulümden, yoksulluktan kaçtıklarını ve hayatta kalmak için AB sınırlarına girmeye çalıştıkları gerçeğini muğlaklaştırmaya çalışmaktadırlar. Yunan Hükümeti sınırları geçmeye çalışan insanları kurtarmak için yapılan her türlü eylemi, ‘Yasadışı göçleri kolaylaştırdığı veya teşvik ettiği’ şeklindeki sağcı safsatalarla karalamakta, insan hayatı için gösterilen dayanışma kaçakçılık ve casusluk yaftasıyla hedef alınmaktadır” dedi.

İspanya'nın Ceuta ve Melilla bölgelerinde de geri gönderme uygulamaları olduğunu belirten Ak “6 Şubat’taki eylemlilikler, göç mağdurları ve onların aileleri için hakikat, adalet ve tazminat talep eden Küresel Mücadele Günü'nün bir parçasıdır. Gün boyunca, Avrupa'da ve ötesinde protestolar ve ‘Anma Eylemlilikleri’ gerçekleşecektir. AB sınırlarında barbarlıkla karşı karşıya kalan herkes yerliler ve mülteciler; hayat, haysiyet ve özgürlük için hep birlikte ayağa kalkmaktan başka bir yol yoktur” dedi.