Metal işçilerinin yürüyüşüne polis saldırısı

İşten çıkarma ve ücretsiz izin saldırılarına karşı direnişte olan ve Ankara'ya yürümek için bir araya gelen Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilere polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Kasım 2020
  • 10:30

İşten çıkarma ve ücretsiz izin saldırılarına karşı direnişte olan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin Ankara yürüyüşüne polis saldırdı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi önünden başlayacak yürüyüş için toplanan işçilerin önü polisler tarafından kesildi. Barikat önünde açıklama yapan işçiler “İşçiye değil, patronlara barikat!” sloganları atarak beklediler. 

Yürüyüşün engellenme gerekçesini Kocaeli Valiliği’nin eylem ve etkinlik yasağına dayandıran polis işçilere saldırdı. İlk saldırıda iki işçi gözaltına alındı.

“İşçilere değil, patronlara barikat”

Bekleyiş devam ederken DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir açıklama yaparak 15.00-16.00 vardiyasından çıkan işçileri bekleyeceklerini duyurdu. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar da bir konuşma gerçekleştirdi. Gebze 1 ve 2 No’lu şubelerindeki fabrika baş temsilcilerinin fabrikalara gitmeleri istendi. Polis baş temsilcilerin eylem alanından çıkmasına izin vermedi ve kısa süreli bir arbede yaşandı. Polis Birleşik Metal-İş Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi’yi “provokatörlükle” suçladı. 

Şube binası önünde bekleyişlerini sürdüren işçilere polis bir kez daha saldırdı. Gözaltına alınan işçilerin ardından kalan diğer metal işçileri oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemine de saldıran polis 100'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası gözaltılarla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Sendikamızın Genel Başkanı dahil 99 işçi ve sendikacı gözaltında. Sendikamızın Gebze Şube binası abluka altında. Giriş çıkış engelleniyor” denildi. 

Gözaltına alınanlar arasında metal işçilerinin yanı sıra, dayanışma için gelenler de oldu. Petrol-İş, Eğitim Sen, Bağımsız Maden-İş sendikaları temsilcilerinin, Kent Emekçileri Dayanışması’ndan, Yaşar Usta Emek Portalı’ndan kişilerin de olduğu ifade edildi.

Fabrikalarda eylemler

Metal işçileri fabrikalarında gözaltıları protesto etti. Çok sayıda fabrikada gerçekleştirilen eylemde basın metni okundu ve sloganlar atıldı. “İşçilere değil, patronlara barikat!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarının atıldığı eylemlerde gözaltına alınanların serbest bırakılmaları istenildi.

Ankara yürüyüşü için Gebze'ye çağrı

Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklama ile şunları ifade etti:

"Ankara’da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na planladığımız yürüyüşü Çarşamba günü direnişçi fabrikalardan katılacak 20 üyemizle gerçekleştireceğiz. Yarın Ankara’ya doğru yürüyüşe geçecek metal işçilerini uğurlamak üzere tüm dostlarımızı Gebze Şubemizin önüne davet ediyoruz.

Yürüyüş başlangıç tarihi: 25 Kasım 2020 Çarşamba Saat: 10.00 Gebze Şube binası önü Atatürk Cd. Kirmane Apt. No.:48 Kat:4"

Kızıl Bayrak / Gebze