TÇİSP: “Metal işçisi yalnız değildir”

Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu, Kadıköy’de metal işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Kasım 2020
  • 21:15

Ücretsiz izin ve işten atma saldırısına karşı Gebze’den Ankara’ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin eylemine polis saldırdı ve çok sayıda işçi gözaltına alındı. Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, metal işçilerine dönük saldırıya karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Metal işçileri yalnız değildir. Direnen işçiler kazanacak” pankartının açıldığı eyleme pek çok kurum ve sendika katıldı. Açıklama boyunca sık sık “Metal işçileri yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” ve “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları atıldı.

Açıklamada kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

 "Bugün ve geçmişte olduğu gibi metal işçileri direniyor. Maden işçileri nasıl kazandıysa, maden işçileri haklarını o barikatların önüne yata yata nasıl aldıysa metal işçileri de haklarını alacak. Direnişimiz bize öğretiyor, güç veriyor. Kazanmanın ne kadar gerçek olduğunu görüyoruz. Gebze'deki barikatlar açılacak, Ankara'ya varılacak."

“Direnen işçiler kazanacak!”

Sinbo’da ücretsiz izin saldırısına karşı direnen işçiler adına söz alan TOMİS temsilcisi şunları ifade etti:

“Ücretsiz izin saldırısı başta olmak üzere birtakım yasal saldırılar altında işçiler çalıştırılmaya devam ediliyor. Biz de tıpkı BMİS üyesi HSK Systemair işçileri, tıpkı Özer Elektrik, Baydur işçileri gibi Sinbo önünde ücretsiz izin saldırısına karşı direniyoruz. Sinbo patronun Sinbo işçilerine saldırması sonucu 7 gündür fabrika önünde direnişteyiz” dedi. Bakanların patronlardan yana olduğunun altını çizen TOMİS temsilcisi “Direnen işçiler kazanacak, yaşasın işçilerin birliği, işçilerin birliği sermayeyi yenecek.”

“Yolumuz işçi sınıfının yoludur!”

Ardından Devrimci Gençlik Birliği adına yapılan konuşmada sermaye devletinin salgını fırsata çevirerek faturayı işçilere ödetmeye çalıştığı ifade etti. DGB adına yapılan konuşmanın devamında şunlar belirtildi:

“İşçi ve emekçilerin haklarını gasp edenler işçilerin önüne barikat kuranlardır. Bugün 2.5 milyonu aşkın işçi ücretsiz izin saldırısı ile, 4 milyonu aşkın işçi ise kısa çalışma ödeneği karşı karşıya. Bu saldırılara karşı yürünmesi gereken yolu direnen metal işçileri bizlere gösteriyor. Yolumuz işçi sınıfının yoludur, direnen işçiler yalnız değildir.”

Kaldıraç adına yapılan konuşmada “Devlet metal işçilerin değil, metal patronlarının devletidir” denildi.

TİP adına yapılan konuşmada metal işçilerinin direnişi selamlanarak “mücadeleyi zafere taşıyana kadar devam edeceğiz” denildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi adına yapılan konuşmada gözaltına alınan işçilerin yanında olduklarının altını çizerek tüm saldırılara karşı birlikte mücadele etmenin önemini vurguladı.

Genç İşçi Derneği adına yapılan konuşmada ekmek mücadelesi veren herkese devletin saldırdığını ifade ederek “metal işçisi yalnız değildir” diyerek sözlerini tamamladı.

“Faşizmi dağıtacak olan işçi sınıfının örgütlü mücadelesidir”

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası adına yapılan konuşmada “İşçi kardeşlerimizin önlerine barikat olan aslında MHP-AKP faşizmidir. Bu faşizmi dağıtacak olan işçi sınıfının örgütlü mücadelesidir. Biz devrimci işçiler olarak örgütlü mücadeleyi yükselteceğimizi ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Mücadeleden geri adım atmayacağız. Bizlere açlığı, yoksulluğu sefaleti dayatanlara karşı mücadeleyi yükselteceğiz” denildi.

HDP adına yapılan konuşmada yıllardır kurulan barikatların mücadeleyi engelleyemediği ifade edilerek saldırıların karşısında mücadelenin büyütüleceği belirtildi.

Proleter Devrimci Duruş adına yapılan konuşmada pandemi döneminin sermayenin çıkarı adına fırsata çevrildiği ifade edilerek “Unutmamalılar ki, hayatı yaratan işçiler aynı zamanda hayatı durdurduklarında, devrimci saflarda örgütlendiklerinde onların hayatlarını kabusa çevirirler. O günler de gelmek üzere” denildi.

KHK ile işinden atılan direnişçi Kenan Güngördü, konfederasyon ve sendikalara genel grev çağrısı yaptı. Gözaltıların serbest bırakılmasını isteyen Güngördü, “İşçi sınıfı genel eyleme hazır. Bütün fabrikalarda şalterleri indirmeye biz hazırız” dedi.

25 Kasım’da Sinbo fabrikası önünde yapılacak olan etkinliğe çağrı yapılarak açıklama sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul