Metal işçileri için mücadele zamanı!

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası yönetim kurulu (TOMİS YK) Ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ağustos 2022
  • 18:45

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu (TOMİS YK) olarak ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdik. Toplantıda gerek metal işçilerinin gerekse işçi sınıfının gündeminde olan bir dizi konu üzerine sonuçlar çıkardık, kararlar aldık.

Toplantı sonuçlarını maddeler halinde özetlersek:

1- Krizin yıkıcı sonuçlarını iliklerine kadar yaşayan işçiler önemli eylem süreçlerine girişiyorlar. Biriken öfke tepkiyi tetikliyor, fiili eylemliliklere dönüşüyor. Özellikle yıl başından itibaren artan tepkiler, temmuz ayı asgari ücret güncellemesi sonrası yeni bir ivme kazandı. Sendikal bürokrasinin tüm engellemelerine rağmen ek zam talebiyle günlerce üretimi durduran TPI işçilerinin mücadelesi, daha iyi bir ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle fabrikaya kapanan Standard Profil işçilerinin direnişi, ETF Tekstil işçilerinin haklarına sahip çıkmak için gösterdikleri direniş anlamlı örneklerden birkaçıdır.

Hala sömürü cenderesinin içinden çıkmakta zorlanan işçilerin artık kendine yeni bir yol bulmaktan başka çaresi yoktur. Gerektiğinde üretimden gelen gücünü kullanmayı bilecek, haklı ve onurlu bir mücadeleyi sürdürecek bir anlayışa sahip olmak zorundadır. Aksi takdirde ne kaybedilen haklar geri alınabilir ne de yeni kazanımların önü açılabilir. Sendikamızın başta işkolumuzdaki öncü işçiler olmak üzere tüm işçilere çağrısı, bir an önce tabandan işçilerin birliğini sağlayacak, tüm işkolları arasında dayanışmayı güçlendirecek ortak mücadele zeminlerini geliştirmek için bir adım öne çıkalım.

2- İşçilerin örgütlülüğünü güçlendirmek adına önemli bir fırsat olan bu süreçte ihanetçi-işbirlikçi sendikaların fiziki saldırılar da dahil birçok saldırının bir parçası olduklarını görüyoruz. İşçilerin öz örgütleri olması gereken sendikalarda yaşanan çürüme, bürokrasi daha açık bir şekilde kendini gösteriyor. Çimse-İş'in tüm engellemelerine rağmen Manisa Serel işçilerinin sendika değiştirme mücadelesi, işten atılan Salcomp-Xiaomi işçilerinin bir şebeke gibi davranan Türk Metal'den hesap sorması sendikal bürokrasinin kirli yüzünü göstermesi açısından anlamlı örnekler oldu.

Daha iyi ücretler ve koşullara sahip olmak isteyen işçilerin başvurduğu sözde sendika özde çete olan bu örgütlerin teşhiri her zamankinden daha önemlidir. Sendikal bürokrasi çarkını parçalamak, ağa takımını fabrikalardan söküp atmak, kendi birliğimize ve gücümüze güvenmeli, sendikamızla birlikte hareket etmeliyiz. Sendikalara olan güvensizliğin kırılmasının, işçilerin mücadeleci sendikalara akışını hızlandırmanın yolu buradan geçiyor. Pressan ve Salcomp işçilerinin mücadelesine sahip çıkan sendikamız, sendikal demokrasinin ilkelerini hayata geçirmek için her zamankinden daha yaygın bir çalışma yürütecektir.

3- Metal işkolunun önemli gündemlerinden biri olan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde 3. dönem için geçerli olacak zam, eylül ayının ilk günlerinde açıklanacak enflasyon oranı ile belli olacak. Enflasyona odaklı sözleşmenin metal işçisine hiçbir hayrının olmadığı, olmayacağı son bir yıldaki yüksek enflasyon ile ortaya çıkmıştır. Herhangi bir inandırıcılığı kalmayan TÜİK'e göre beş aylık enflasyon %25,14 oldu. Ağustos ayı enflasyonun da açıklanmasıyla altı aylık enflasyonun %27-30 arasında olacağı tahmin ediliyor. Artan hayat pahalılığı karşısında sefalet zammı olacak bu oran metal işçilerinde ciddi bir tepki görüyor. Birçok fabrikada ek zam talebi konuşuluyor. Sendika bürokratlarının hareketsizliği şikayet konusu oluyor. İhracat rekorları kıran şirketlerin, metal işçisine reva gördüğü ise açlık ve sefalettir. MESS-şirket yönetimleri ve sendika bürokratlarının ortak bir ağızla sözleşmeyi bahane edip, metal işçilerinin ek zam talebini geri çevirmeleri, bastırmaları kabul edilemezdir. Sendikal bürokrasiden hiçbir beklentisi olmayan metal işçileri beklemeci tutuma son vermeli, harekete geçerek mücadelenin ciddiyetine uygun bilinçli ve planlı bir hazırlığa acilen başlamalıdır.

Sendikamız tüm imkanları ile metal işçisinin mücadelesine sahip çıkacak, ortak hareketi sağlamak için çaba harcayacaktır. MESS ve sendika ağaları tarafından metal işçilerinin umutlarını kırmaya, beklentilerini boşa düşürmeye çalışan tüm oyunları boşa düşürecektir. Metal işçilerine çağrımızdır! Unutmayalım ki, sağlam bir birlik ve mücadele iradesiyle kazanabiliriz.

4- Sendikamızın tanıtım, üyelik çalışmalarını hızlandırmak için belirli tartışmalar yürütmüş ve somut planlamalar yapmıştır.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası

(TOMİS) Yönetim Kurulu

15 Ağustos 2022