Marlboro işçilerinden eylem

Marlboro Euroserve işçileri Torbalı'da eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Eylül 2022
  • 18:00

Philip Morris şirketine bağlı Marlboro Sigara Fabrikası'nda Euroserve taşeron firma işçileri düşük ücret, kuralsız çalışma ve baskılara karşı DİSK Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmişti. Sendikal örgütlülüğe işten atmalar ve yer değişikliği baskılarıyla saldıran fabrika yönetimine karşı işçiler iş durdurarak cevap vermişlerdi. Üç gün boyunca fabrika içinde ve dışında direnişlerini sürdüren Euroserve işçileri işten atılmış, polis baskısıyla fabrikadan çıkartılmış, sendikal örgütlenme hakları patron ve polis birlikteliğiyle engellenmek istenmişti.

Şu ana kadar 120 işçinin Kod 46 gerekçesiyle işten atıldığı bilgisinin yanı sıra, işten atılmayan ancak işe de çağrılmayan bir çok işçi bulunuyor. Yönetimin hem dışarıda süren mücadeleyi zayıflatmak için çıkışları parça parça verdiği ifade ediliyor. Aynı zamanda tüm eylem ve etkinliklerin videolarını tek tek izleyerek fabrikada toplam bir işçi kıyımının yaşanması ihtimalinin güçlü olduğu söyleniyor.

Direnişin başladığı andan itibaren yaşadığı kimi zayıflıklarına rağmen üç günlük fiili bir mücadele süreci hayata geçiren işçiler, polis baskısı ile dışarı çıkartıldıklarından sonra ise mücadeleyi genel bir kamuoyu oluşturmaya dönük eylemlerle sürdürüyorlar.

DİSK Gıda-İş'in yönlendiriciliğinde geçtiğimiz günlerde İzmir Çankaya'da taşeron firma merkezi önünde, DİSK ve KESK'in kimi sendika şubelerinin de katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Bugün ise, Torbalı merkezde bulunan Ziraat Bankası önünde, saat 14.00'da toplanarak seslerini Torbalı'ya taşıdılar. Taleplerini ve sloganlarını haykırdılar. DİSK Gıda İş Genel Sekreteri'nin okuduğu basın metninde Marlboro fabrikasında var olan çalışma koşulları teşhir edilerek, Euroserve işçilerinin talepleri için sendikada örgütlenme çabaları aktarıldı. İşçilerin büyük bir bölümünün sendikada örgütlenmesine karşılık yönetimin sendikayla masaya oturmayı reddettiği ve işten atmalarla sendikal örgütlülüğü kırmaya çalıştığı ifade edildi. Ulusal ve uluslararası dayanışma süreçleri özetlendi. Eylem atılan sloganlar ve çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Eylem bitiminde işçiler kendi süreçlerini anlatan ve dayanışma çağrısı yapılan bildirileri Torbalı pazarında toplu şekilde dağıttılar. Gün içinde işçi temsilcileri ve sendika yöneticilerinin bir toplantı yaparak önümüzdeki günlere dair bir planlama yapacakları ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir