Philip Morris İzmir Fabrikası'nda taşeron olarak bulunan Euroserve firması işçileri düşük ücretler, kötü çalışma koşulları, baskı ve ayrımcılığa karşı giriştikleri sendikal örgütlenme çabasında karşılaştıkları saldırılara karşı direniyorlar. DİSK Gıda-İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler, çalışma koşullarının ve sorunların ağırlığının da etkisiyle çok hızlı bir biçimde yaklaşık 700 işçinin 500'ünü üye yaparak yönetimle görüşme talebinde bulunmuşlardı. Fabrika yönetiminin “sendikal yetki barajını” bahane ederek sendika düşmanı tutumunu ortaya koyması ve yer değiştirme bahanesiyle kimi işçileri işten atmasının ardından ise, işçiler çeşitli eylem ve toplantılar gerçekleştirerek tepkilerini ortaya koymuş, sendikayla masaya oturma çağrısı yapmışlardı.
Bu hafta itibariyle ise, vardiya girişlerinde iki saat iş durdurarak taleplerinin kabul edilmesini istediler. Fabrika yönetimi bir kez daha işten atma saldırısında bulunarak yaklaşımını ortaya koydu. Bu kez işçiler işten atma saldırısına karşı üretimi tamamen durdurarak atılan işçinin alınmasını sağladılar. Ardından gelen yine “yer değiştirme bahanesi” ile yaklaşık 15 işçinin kilometrelerce uzakta bulunan Pınarbaşı'na gönderilmek istenmesi sonrası ipler tamamen koptu, üretim durdu, içerde ve dışarda direniş başladı.
İşçiler üç gün boyunca fabrikanın bahçesinde ve karşısında bulunan zeytinlikte taleplerinin kabul edilmesi için bekleyişlerini sürdürdüler. Fabrikanın etrafına duvar örmekten çitleri yükseltmeye, giriş kapılarının önünü kazmaktan polis yığınaklarına kadar türlü baskılara rağmen süren direniş, dün akşam saatlerinde bir çok işçinin işten atılması ile devam etti. Polis, “artık bu fabrikanın işçileri değilsiniz” diyerek içerideki işçileri baskıyla dışarı çıkarttı. Gece karanlığında zeytinlikte toplanan işçiler ve sendika yönetimi, bugün 12.00'da tekrar buluşmak ve izlenecek yol haritasına hep birlikte karar vermek için ayrıldılar.
Sabah saatlerinde tekrar zeytinlikte işçilerin toplanması başladı. Sendika yöneticilerinin de gelmesi üzerine bir açıklama yapılarak süreç özetlendi ve sendikanın planladığı eylemler duyuruldu. Sendika avukatı ile hukuki süreçler hakkında konuşularak, hazırlanması gereken evraklar hazırlandı. Zeytinlikte işçilerin bekleyişi tüm gün sürdü.
Eylemin başından beri dayanışma halinde alanda olan Ege İşçi Birliği'de bekleyiş sırasında bir çok işçiyle sohbet ederek hem süreç hakkında fikir alışverişi yaptı hemde kimi fabrika direnişi deneyimlerini aktardı.
Önümüzdeki günler için ifade edilen eylem planı şu şekilde:
Fabrikanın önüne direniş çadırı kurulacak. Pazartesi günü topluca adliyeye gidilerek fabrika yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunulacak.
Salı günü Euroserve'nin İzmir'de bulunan merkezinin önünde sendikalar, kurumlar, siyasi partilerin de katılacağı kitlesel bir açıklama yapılacak.
Perşembe veya Cuma günü ise İstanbul'da yine şirketin merkezinin olduğu yerde kitlesel bir eylem gerçekleştirilecek.
Kızıl Bayrak / İzmir