Lastik sözleşmelerinden yansıyanlar ve çıkarsamalar...
Lastik İş Sendikası'na üye Brisa, Pirelli-Premeteon ve Goodyear'da 1 Ocak'ta; Özka'da ise 2019'un son ayları itibari ile başlayan görüşmeler patronların kölelik koşullarını dayatma çabaları ile sürdü ve salgın başladığında da askıya alındı.
Görüşmelerin başından beri patronlar tarafından esnek ve güvencesiz çalışma, düşük zam dayatmaları kendini gösteriyordu. Özellikle Goodyear patronun yıllardır Grup TİS kapsamındayken gelinen süreçte ayrılması, kendi başına istediği dayatmaları daha kolay yapmak istemesindendir.
Petrol İş Sendikası'na üye işçilerin, aylarca süren görüşmelerin ardından Ocak'ta sözleşmesi imzalanan Sumitomo ve Ocak'ın üçüncü haftası TİS görüşmelerinin başladığı Petlas’ta karşı karşıya kaldıkları da benzerlikler göstermektedir.
Kriz ve salgının bedeli lastik işçilerine kesilmeye çalışılıyor!
Krizin ilk sonuçlarının otomotiv sektörüne yansıması, otomotiv yan sanayinin bir ayağı olan lastik sektörünü de etkilemişti. Salgınla birlikte piyasada yaşanan durgunluk, lastik fabrikalarını ve dolayısıyla TİS görüşmelerini de etkiledi. Brisa ve Pirelli-Premeteon'u kapsayan Lastik Grup TİS, bir hafta önce oldu bittiyle imzalandı. Goodyear ve Özka'da ise belirsizlik devam ediyor.
İmzalanan Lastik Grup TİS’de, ücrete ve sosyal haklara gelen zamlar taslağın gerisinde kaldı. Salgın koşullarında görüşmeler askıya alınacağına, yeni koşullarla ortaya çıkan ihtiyaçlara göre yeni talepler belirlenmesi gerekirdi. Bunu geçtik, taslaktaki taleplerimizde bile ısrarcı olunmadı. İlk altı ay için taslakta % 15 zam isteniyorken % 7 zam ile masadan kalkındı. Banka promosyonu sözleşmede 2021 yılında geri ödemesiz 3000 TL olarak ek bir şeymiş gibi gösterildi. Sosyal haklara kalem kalem bakıldığında da hepsi talep edilenin gerisinde.
Üretimin durduğu, işlerin birbirinden uzak olduğu bir dönemde sessiz sedasız şekilde patronların belirlediği sözleşmeye imza atıldı. Bağıtlanan hali ile Lastik Grup TİS, Goodyear ve Özka sözleşmelerinin varacağı noktayı da işaret ediyor. Krizin-salgının faturası ve patronların en fazla kârlarından ettikleri zararlar TİS masalarında lastik işçilerine kesiliyor.
Sendikal bürokrasinin maskesi düştü!
Lastik patronlarının lastik işçilerinin haklarına dönük saldırgan tutumunu geri püskürtecek, TİS'ten daha örgütlü bir şekilde ve haklar kazanarak çıkacak bir yaklaşım ortaya konmadı. Sürece yüklenen bir şekilde hazırlanılmadı, gelişmeler karşısında tutum alınmadı. Patronların hak törpüleyici saldırgan tutumları karşısında "Asla geri adım yok" diye fabrika fabrika dolaşıp konuşmalar yapan Lastik İş Başkanı Alaaddin Sarı, şaşalı sözlerinin altında kaldı.
Lastik İş'in Karacan'dan sonra başa gelen yönetiminin ilk TİS dönemi idi. Hem Lastik İş'in imajını tazeleme hem de yeni yönetimin kendini ispatlama çabaları ile başladı tüm TİS görüşmeleri. Alaaddin Sarı, Lastik İş başkanlığına ve ardından DİSK yöneticiliğine seçilirken "ilkleri yapmak", "dimdik ayakta kalmak" gibi ifadelerle işçilere görüntü yaratmaya çalıştı.
Karacan'ın kumaşından ve ardılı olan Sarı'nın konuşmalarına lastik işçilerinden aldananlar da oldu. Ama imzalanan Lastik Grup TİS ile Lastik İş'in maskesi düştü.
Lastik işçileri bu tabloyu birliği ile değiştirebilir!
Sözleşme görüşmelerinin toplamı da bağıtlanan Lastik Grup TİS sürecinde yaşananlar da göstermiştir ki, lastik işçileri olarak sürece doğrudan müdahale eden ve "söz-yetki-karar ve denetleme" açısından işleyen mekanizmalara ihtiyacımız var.
TİS'in bu zamlarla sonuçlanmasından rahatsızız, sendikanın tutumundan rahatsızız. Ama lastik işçileri olarak TİS sürecine müdahale edemedik. İpleri sendika yönetici ve temsilcilerinin eline bıraktık. Bu dudum imzalanan için de hala arafta bekleyen sözleşmeler için de geçerli.
İmzalanan Lastik Grup TİS'i tanımayarak değiştirmenin de kalan sözleşmelerden kendi lehimize sonuç çıkartmak için de tek yol; patronlara ve sendika bürokratlarına karşı lastik işçilerinin birliği ile güçlenmek ve yol yürümektir.
Lastik İşçileri Birliği