Lastik fabrikalarında sözleşmeler dönemi

Lastik iş kolunda toplu sözleşme süreci devam ediyor. Goodyear grup sözleşmeden ayrıldı. Sürece ilişkin açıklama yapan Lastik İşçileri Birliği de “Lastik işçileri sözleşme sürecinde ‘söz-yetki-karar işçilere’ iradesi ile davranmalıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Ocak 2020
  • 19:05

Lasik-İş Sendikası’na üye işçilerle lastik patronları arasında TİS görüşmeleri gerçekleşiyor. 6 bini aşkın işçiyi ilgilendiren Goodyear, Pirelli-Premeton, Brisa ve Özka lastik fabrikalarında grup veya bireysel sözleşmeler dönemi.

1 Ocak itibari ile lastik iş kolu Grup TİS kapsamındaki fabrikalar için sözleşme süreci başladı. Sendika adına yapılan açıklamada, kadrolu işçilere %15, destek hizmetlerinde çalışanlara %26 zam istenildiği ifade edildi.

Bu dönemde Goodyear grup sözleşmeden ayrıldı, bireysel sözleşme sürecini başlattı. 3 Ocak’ta (dün) Lastik-İş ile Goodyear yönetimi ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında Lastik-İş tarafından yapılan açıklamada, Goodyear yönetiminin ucuz işçilik isteyen, maliyetleri düşürmeyi hedefleyen bir yaklaşım ile hareket ettiği ifade edildi. İlk görüşmede 9 madde geçti ve 13 Ocak’ta ikinci görüşme gerçekleşecek. Pirelli-Premeton ve Brisa’yı ilgilendiren Grup TİS görüşmeleri 10 Ocak itibariyle başlayacak.

Yakın dönemde Lastik-İş’te örgütlenen Özka Lastik’in bir süredir yeni TİS için görüşmeleri gerçekleşiyor. Bir sonraki görüşmesi 7 Ocak’ta gerçekleşecek. Diğer lastik fabrikalarına göre düşük ücrete çalışan Özka işçileri, koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesini bekliyor.

Lastik İşçileri Birliği’nden açıklama

Lastik İşçileri Birliği, iş kolundaki toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Lastik işçileri sözleşme sürecinde “söz-yetki-karar işçilere” iradesi ile davranmalıdır

6 bini aşkın işçiyi ilgilendiren Goodyear, Pirelli-Premeton, Brisa ve Özka lastik fabrikalarında grup veya bireysel sözleşmeler süreçleri başladı. Grup TİS kapsamındaki Goodyear’ın gruptan ayrılarak bireysel sözleşme başlatması ve düşük maliyet yaklaşımı ile hareket etmesi sürecin gerilimli geçebileceğini işaret ediyor.

Tüm patronlar gibi lastik patronları da kriz döneminin etkilerinin arkasına sığınan söylemlerle davranacaktır. Lastik-İş Sendikası için Karacan’dan sonraki ilk sözleşme dönemi. Yeni yönetim kendini kanıtlama çabası ile bir görüntü yaratmaya çalışabilir.

Lastik işçileri,

Kriz döneminde eriyen ücretlerimizi göz önüne alan; çalışma koşullarını iyileştirmeye çalışan; işçi sağlığı açısından koşulları iyileştiren taleplerimizle sözleşme sürecine müdahil olalım.

Patronlar karından zarar etmek istemezken bizim alım gücümüz azalıyor. Sendika kendini kanıtlamanın ötesinde bizlerin çıkarı için davranmıyor.

Sözleşmelerden istediğimiz sonucu almak istiyorsak TİS masalarında bizim irademiz olmalı. “Söz-yetki-karar” biz işçilerde olmalı. Taleplerimizi belirlemeli, sözleşmede ortaya konan talepler bizi ne kadar yansıtıyor diye bakmalıyız. Tüm görüşmelerin sonucu fabrikalara gelinerek her vardiyada tüm işçilere aktarılmalı. Son karar için bize sorulmalı. Biz tamam demeden sözleşme masasından imza atılarak kalkılmamalı.

Lastik işçileri, lastik sözleşmelerinde son karar alan, denetleyen, son sözü söyleyen olmalıdır. İrademizi koyalım!

Lastik İşçileri Birliği