İstanbul'da üç bölgede işçi forumları

Emeğin Kurtuluşu’nun çağrısıyla bugün (17 Aralık) Küçükçekmece’de, Esenyurt'ta ve Sarıgazi’de işçi forumu gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Aralık 2023
  • 18:00

Emeğin Kurtuluşu’nun çağrısıyla bugün (17 Aralık) Küçükçekmece’de, Esenyurt'ta  ve Sarıgazi’de işçi forumu gerçekleştirildi.

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği

Forumlarda açılış konuşmasında tek adam rejiminin saldırıları, savaş ve saldırganlık politikaları üzerinde duruldu. Ukrayna-Rusya savaşı, Siyonist İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları değerlendirildi. Emperyalistlerin kendi çıkarları uğruna kirli savaşları kışkırttıkları belirtildi. AKP iktidarının Filistin’e yönelik soykırıma varan saldırılar karşısında takındığı ikiyüzlü politikalar teşhir edildi. Emperyalist-Siyonist saldırganlık karşısında işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

Konuşmada asgari ücret görüşmeleri, metal işkolunda süren TİS süreci değerlendirildi. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için taban örgütlülükleri oluşturma, örgütlenme ihtiyacı üzerinde duruldu. Sermayenin ve onun temsilciliğini yapan iktidarın topyekûn saldırılarına karşı topyekûn direniş çağrısı yapıldı. Konuşma işçilerin, emekçilerin ve onların çocuklarını hayatlarını çalan sermaye düzenini yıkmak ve insanca yaşanabilir bir dünya kurmak için mücadeleyi büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Söz işçilerin…

Forumlarda asgari ücret, sendikal bürokrasi, emeklilerin yaşadığı zorluklar, hayat pahalılığı, barınma sorunu, fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları, kadın işçilerin yaşadığı çifte sömürü, gençliğin yaşadığı geleceksizlik ve son dönemde yurtlarda alınmayan önlemler yüzünden hayatını kaybeden öğrenciler üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmalarda tüm bu saldırılar karşısında birlik olma, mücadele etme vurguları öne çıktı.

Yeni Greifler yaratma çağrısı

Kapanış konuşmasında Urfa’da Özak işçilerinin günlerdir süren direnişi selamlandı. Greif Direnişi’nin 10. yıl dönümü içerisinde olunduğu hatırlatılarak yeni Greiflar yaratmak için fiili-meşru mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Ayrıca Emeğin Kurtuluşu'nun yayın hayatına başlayalı bir yıl olduğu söylendi. Emeğin Kurtuluşu’nu güçlendirme, katkı sunma, daha fazla işçi ve emekçiye ulaştırma çağrısı yapıldı.

***

Küçükçekmece'de foruma tekstil, metal, hizmet iş kolundan işçiler, emekliler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Esenyurt'taki forumda metal, depo, tekstil ve inşaat işçileri de söz aldı. Başta örgütlenmenin önündeki engeller olmak üzere öncü kesimlere ulaşılma sorunları ayrı ayrı tartışıldı. Forum sonrasında tartışmalar çerçevesinde somut öneriler ve planlamalar yapılarak forum bitirildi.

Sarıgazi’de forumda İlk konuşmayı İBB Direnişçisi Tülay Çal yaptı. İBB önündeki direnişinin anlam ve öneminde bahseden Çal, direnişle çok şey öğrendiğini, hak aramak için direnmekten başka çarenin olmadığını vurguladı. Foruma katılan diğer işçiler sendikal haklara, temel hak ve özgürlüklere yönelik artan saldırıların son bulması için örgütlü mücadelenin önemine değinirken, 2024 yılı asgari ücretin belirlenmesinden sonra işyerlerinde ek zam talebiyle artacak eylemlere hazırlıklar konuşuldu.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece, Esenyurt, Sarıgazi