İzmir İşçi Kurultayı çağrıları devam ediyor

İzmir İşçi Kurultayı hazırlıkları kapsamında Çiğli’de yürütülen faaliyette, “insanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret” talebi yükseltildi ve emekçiler bu talep etrafında mücadeleye çağrıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Aralık 2019
  • 11:41

5 Ocak’ta yapılacak İzmir İşçi Kurultayı yaklaşırken, çağrılar da devam ediyor. İzmir İşçi Kurultayı Çiğli Komitesi de çalışmalarını sürdürüyor. Bir aydır her hafta bir gündem üzerinde masa açarak bildiri dağıtıp işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyor.  

Kıdem tazminatının gaspına, iş cinayetlerine, kadına yönelik şiddete karşı stand açıp bildiri dağıtan Çiğli kurultay hazırlık komitesi, geçtiğimiz hafta asgari ücret gündemi üzerine stand açarak bildiri dağıtıp işçi ve emekçileri “insanca yaşaya bilecek vergiden muaf asgari ücret için” mücadeleye çağırdı.

Pazartesi günü ise Karşıyaka’da ajitasyon konuşmaları eşliğinde asgari ücret bildirisi dağıttı. 20 Aralık

Cuma günü Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Luna Elektrik, Dyo, GK Plastik ve Üstünel Pompa işçilerine  akşam iş çıkış saatinde asgari ücret bildirileri ulaştırılarak, “İnsanca yaşama yetecek vergiden muaf asgari ücret için mücadele” çağrısı yapıldı. Kurultay çalışmaları devam ediyor.

Faaliyetlerde dağıtılan asgari ücret bildirisi şöyle:

İnsanca yaşamaya yetecek, vergiden muaf ücret için mücadeleye!

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren, ülkenin en büyük toplu sözleşmesi olarak da niteleyeceğimiz 2020 yılı asgari ücret görüşmeleri orta oyununda ilk 2 görüşme yapıldı. Türk-İş asgari ücret teklifi için 2578 TL’nin altında olursa kabul etmeyeceğiz demişti. Türk-İş’in işçi sınıfına ihanetini açık kalan mikrofonlardan biliyoruz. Geçmiş yıllardaki görüşmelerde keskin sözlerinin ardından  açlık sınırındaki ücretlere attığı imzayı biliyoruz. Asgari ücretin ilk görüşmesinde bakanın “bizim önceliğimiz istihdamı geliştirmek ve büyütmek” açıklaması ile işçilere aba altından sopa göstererek fazla zam isterseniz işsiz kalırsınız tehdidini yapmaktadır.

Sermayenin demir yumruğu AKP iktidarı bugüne kadar grev yasaklarından arabuluculuk yasasına, patronlara teşviklerden vergi aflarına, işsizlik fonunun patronlara peşkeşinden özelleştirmelere kadar patronlara hizmette kusur etmediğini biliyoruz.

İşçiler, emekçiler;

Bizler emeğimizle geçinen milyonlarca işçiyiz. Dünyada var olan her şeyi biz üretiyoruz, bizim emeğimiz.  Giyimden gıdaya, madenlerden ,inşaatlara,  yollardan demir çeliklere her şey bizim emeğimizle şekilleniyor, büyüyor ama biz kullanamıyoruz. Diktiğimiz elbiseyi alamıyoruz, çıkardığımız kömürü, doğal gazı kullanamıyoruz, yaptığımız binalarda oturamıyoruz. Biz çalışıyoruz patronlar zengin oluyor. Bizler ölüyoruz patronların kasası bizim kanımız üzerinden doluyor. Gece gündüz mesaiye kalıyoruz çocuğumuzun karnına bir lokma ekmek daha iyi girsin diye.

Asgari ücret belirleme tespit komisyonu ise bize gelince kriz gösterip, ülke ekonomisinden bahsederken bizleri  açlık ve sefalet koşullarında yaşamaya mahkum ederken, patronlara vergi afları, ertelemeleri, taksitlendirme imkanı, vergi indirimleri  yapılıyor. Bizlerden ise vergi daha maaşımızı almadan kesilmekte, üstüne bir de ÖTV-KDV gibi dolaylı vergilerle tükettiğimiz her şeyden vergi alınmaktadır.

İşçiler, emekçiler;

Zaten yetersiz olan asgari ücret son bir yıl içinde iyiden iyiye eridi gitti. Gıda harcamalarına %54, elektriğe %71, doğal gaza %58, ulaşıma yapılan zam, suya yapılan zam ile, işçi ve emekçiler 2019 yılını şimdiden borçlu kapatıyor. Her şeye aylık, haftalık hatta günlük zam yapılırken maaşlara yıllık zam yapılıyor. Yapmak istedikleri zam ise %8’i geçmiyor.

Kriz var denilerek, işsizlik tehdidi ile bizleri sefalete, yoksulluğa mahkum etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermemek elimizdedir. İnsanca yaşamak hakkımızdır. Bulunduğumuz her yerde örgütlenelim, emeğimizi sömürenlerden hakkımız olanı almak için masaya yumruğumuzu vuralım. Üreten biziz. Güç bizde.

İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret

Yapılan zamlar geri çekilsin,

Asgari ücret AGİ dışında hesaplansın

Tel: 0 539 606 20 58 -  0 555 591 94 69

İzmir İşçi Kurultayı Çiğli Hazırlık Komitesi