İzmir İşçi Kurultayı için Çiğli ve Aliağa’da toplantılar

İzmir İşçi Kurultayı çalışmaları kapsamında dün Çiğli ve Aliağa’da farklı işkollarından işçiler bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Kasım 2019
  • 08:58

İzmir İşçi Kurultayı çalışmaları kapsamında Çiğli’de 3 Kasım Pazar günü tanıtım toplantısı yapıldı. Aliağa’da da kurultay tanıtım ve örgütlenme toplantısı gerçekleştirildi.

Çiğli’de işçiler kurultay için buluştu

Saat 14.00’te Çiğli eski Belediyesi kurs salonunda yapılan toplantıya metal, tekstil, inşaat, belediye işçileri ve farklı hizmet sektöründen işçiler katıldı.

Kurultay adına yapılan açılış konuşmasında dünyada ve Türkiye’deki ekonomik ve siyasal krize değinildi. AKP’nin dışarıda savaş politikalarına, içeride ise işçi ve emekçilere dönük saldırı politikalarını sürdürdüğü belirtilen konuşmada işçi ve emekçilerin haklarına dönük saldırılar üzerinde duruldu. Sermayenin gündemindeki son saldırısının, işçilerin iş güvencesinin son kırıntısı olan kıdem tazminatının gaspı olduğu aktarıldı. Sermayenin topyekûn saldırısına karşı topyekûn cevap vermek gerektiği, bu saldırıları tek tek göğüslemenin zor olacağı ifade edilerek bunun için de birleşik sınıf hareketinin önemi vurgulandı. İzmir İşçi Kurultayı’nın, bir araya gelme ihtiyacından ortaya çıktığının altı çizildi.

Kurultay adına yapılan bir diğer konuşmada artan hayat pahalılığı, zamlara değinilerek birlikte mücadelenin, yan yana gelmenin önemine dikkat çekildi. Haziran ayında farklı kurum ve kişilerin yan yana gelerek kurultay hazırlıklarını sürdürdüğü üzerinde duruldu. Bu birlikteliğin sendikalara alternatif olmadığı ifade edilerek sendikaların işlerini yapması için basınç uygulamak gerektiği aktarıldı. Çiğli tanıtım toplantısının bugüne kadar yaptığı faliyetler aktarıldıktan sonra canlı tartışmalar yürütüldü.

Toplantıda her konuşmada sınıfın birleşik mücadelesinin önemine vurgu yapılırken, sermayenin saldırılarına karşı mücadeleyi büyütmek için işçilerin daha çok sorumluluk alması, elini taşının altına koyması gerektiği dile getirildi.

İşçi semtlerinde ve işyerlerinde komiteleşmenin gerekliliği ifade edildi. İşyeri komitelerinin olduğu yerlerde ise işçilere komitenin önemini anlatmaya ve komiteleri işlevselleştirmeye çağrı yapıldı.

Menemen’den katılımların da gerçekleştiği toplantıda, burada da ayrı bir buluşmanın organize edilmesi kararı alındı.

Önümüzdeki dönemde Çiğli’de de her hafta farklı gündemlerle masa açılarak işçi ve emekçileri mücadeleye çağırma, semtlerde, kahvelerde toplantı yapma, sınıfın gündemine ilişkin duvar gazetesi çıkarılması ve bir iletişim ağı kurulması kararlaştırıldı.

Aliağa’da kurultay tanıtım ve örgütlenme toplantısı

Aliağa’da çeşitli işkollarında çalışan işçiler İzmir İşçi Kurultayı’nın yerel çağrısı ile 3 Kasım Pazar günü saat 15.00’te toplandı. Kriz, işten atmalar, sendikal bürokrasi, iş cinayetleri, kıdem tazminatının gaspı gibi işçi sınıfına yönelik saldırılar ve Aliağa’ya özgü sorunlar tartışıldı. Verimli geçen toplantı belli sonuçlar eşliğinde bitirildi. Alınan kararlar ise:

1. Genişletilmiş bir toplantı daha örgütlemek

2. İzmir İşçi Kurultayı’nın duyurusunu Aliağa’da daha güçlü örmek

3. İleri bir tarihte kriz ve sonuçları konulu bir etkinlik düzenlemek

Kızıl Bayrak / İzmir