İş cinayeti davasında adli kontrol kaldırıldı

Merkez Ankara Projesi’nin inşaatında 15 Ağustos 2022'de iki stajyer öğrencinin hayatını kaybettiği iş cinayeti ile ilgili davanın duruşmasında tutuksuz 5 sanık hakkındaki adli kontrol kaldırıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Haziran 2024
  • 15:33

Ankara'da inşaat mühendisliği öğrencisi Taha Öztürk ile Emre Çetin'in stajyer olarak çalıştıkları Merkez Ankara Projesi’nin inşaatında 15 Ağustos 2022'de beton kalıplarının üzerlerine devrilmesi sonucu hayatlarını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada tutuksuz 5 sanık hakkındaki adli kontrol tedbiri kaldırıldı. Şirket yetkililerinin dinlenilmesi talebi “dosyaya katkı sunmayacağı” gerekçesiyle reddedildi.

AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 2022 yılında inşaatını yürüttüğü Yenimahalle ilçesi Hipodrom Caddesi'nde bulunan Merkez Ankara Projesi’nin inşaatında sabitlenmeyen beton kalıbı olumsuz hava şartlarının etkisiyle üç stajyer öğrencinin üzerine devrilmiş, kalıbın altında kalan stajyer öğrenciler Emre Çetin ve Taha Öztürk yaşamını yitirmiş, ODTÜ Mimarlık öğrencisi Ege Kıratlı ise ağır yaralanmıştı.

ANKA'da yer alan habere göre, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşmada ilk sözü alan iş cinayeti sonucunda hayatını kaybeden Taha Öztürk’ün yakınlarının avukatı Zekeriya Murat Yıldız şunları ifade etti:

“Söz konusu şirketlerin yetkililerinin ve ortaklarının ismi görülüyor. Yetkililerin beyanlarının da alınmasını istiyoruz. Sağlıklı bir yargılama yapılması için şirket yetkililerinin de sorumluluklarının açığa kavuşturulması lazım.”

Duruşmada söz alan Sanık İnan Yücel, “İşverenin üniversiteler olduğunu düşünüyorum burada şirketler değildir. Üniversiteler çocukları zorunlu staja bırakarak inşaat gibi tehlikeli yerlerde inisiyatifi şirketlere bırakıyor. Üniversiteler sorumlu tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Mahkeme, sanıklar hakkındaki “karakola imza verme” şeklinde uygulanan adli kontrolün kaldırılması ve yurt dışına çıkış yasağının devam etmesi yönünde ara karar verdi. Mahkeme, söz konusu dosyada adı geçen şirketlerin yetkililerinin dinlenilmesi talebini bir önceki duruşmada “lekelenmeme hakkı” gerekçesiyle reddederken, bu duruşmada da “dosyaya katkı sunmayacağı” gerekçesiyle reddetti.

Bir sonraki duruşma 8 Ekim'e ertelendi.