Hidromek işçisinden satışa tepki

Hidromek işçileri Türk Metal'in satış sözleşmesi imzalamasına karşı iş başı yapmayarak tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Kasım 2021
  • 20:20

Hidromek Compenant (3. Fabrika) ve ana fabrikanın montaj bölümündeki işçileri bu sabah işbaşı yapmadı. Türk Metal Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Nihat Zengin işçilere satışın kılıfını uydurduktan sonra ancak işçiler işbaşı yaptılar.

Nihat Zengin işçilere eğer asgari ücrete yüksek bir zam yapılırsa eski işçi ile yeni işçi aynı ücreti almasın diye ek zam yapılacağını iddia etti. Sözleşmeyi işçiden her anlamda gizleyen, Cuma akşamı işçiler eve gittikten sonra açıklayan patron yanlısı Zengin, sözleşmeyi Cuma günü açıklamaya çalıştıkları ama zamanın yetişmediği yalanını söylemeyi de ihmal etmedi.

Ayrıca idari işler bölümünde çalışan işçilere (aynı zamanda patron tarafından sendikasızlaştırılmaya çalışılan işçilere) kıdem farkı alınmadığı da ortaya çıktı. Kızıl Bayrak’a görüşlerini ileten işçiler eski işçilerin de sözleşmeden memnun olmadığını, yeni işçilerin ise sözleşmeden dolayı büyük öfke duyduğunu, asgari ücret meselesi üzerinden verilen sözün yalan olduğunu, sendika yönetiminden ve Türk Metal’den kurtulmak gerektiğini söylediler. İşçiler bu düşüncenin fabrikada daha da çoğaldığını belirttiler. Görüştüğümüz işçiler daha dik durmak gerektiğini, bu satışın hesabının mutlak sorulması gerektiğini ve patronun ilerde gerçekleştirebileceği yeni saldırılara karşı hazırlık yapıp, işyerindeki birliği güçlendirmek gerektiğini belirttiler.

İşçiler sendika başkanının üstüne yürüdü

Hidromek’in Ankara’da bulunan 3 fabrikasında işçilerle Türk Metal yöneticileri ve temsilcileri gerilim yaşandığı, bazı yerlerde işçilerin Nihat Zengin’in ters konuşması üzerine sendika başkanının üstüne yürüdüğü işçiler tarafından dile getirildi.

Sözleşmede neler var?

Sözleşmeyle saat ücretlerine 3.81 TL ve 12 yıla kadar her kıdem yılına 35 kuruş zam alındı. Net 350 TL olan Kurban Bayramı yardımı 700 TL’ye çıkarıldı.

Sözleşmenin 18 aylık imzalandığı da sendika yönetimi tarafından açıklandı. İşçilerin en önemli ikinci talebi olan ek vergi dilimlerinin patron tarafından ödenmesi ise sözleşme taslağında en başından yer almamıştı.

Kızıl Bayrak / Ankara