“Her yer 1 Mayıs”

İşçi ve emekçiler fabrikalarda, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Mayıs 2021
  • 18:41

Petrokimya işçileri 1 Mayıs’ı halaylarla karşıladı

Petrol-İş Gebze şubede örgütlü olan Novares işçileri 1 Mayıs’ı gecenin ilk saatlerinde coşkuyla karşıladılar. Gece vardiyası çıkışı fabrika girişinde bir araya gelen işçiler kartonları oyarak hazırladıkları 1 Mayıs pankartı ile eylemlerine başladılar. “Yasaklar sizin, meydanlar bizim” diyen Novares işçileri halaylarla sloganlarla 1 Mayıs’ı karşıladılar.

Dün de yine Petrol-İş Gebze şubede örgütlü olan Nedex Kimya işçileri “Yaşasın 1 Mayıs işçilerin uluslararası birlik ve dayanışma günü” şiarlı pankart arkasında yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eylemde sıklıkla “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçilerin birliği” sloganı atılırken yapılan açıklamada “Daha güzel ve daha adil bir dünyanın işçi sınıfının mücadelesi ile kurulacağına olan inancımızla tüm emekçilerin ve üyelerin 1 Mayıs emek ve dayanışma gününü kutluyoruz. Ne köleleşiriz ne de sadakayla geçiniriz” denildi. 

İzmir’de Petkim ve Tüpraş’ta 1 Mayıs eylemi yapıldı. 

Petrol-İş Gebze Şubesi’nde örgütlü Trelleborg’da yapılan 1 Mayıs açıklamasında “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atılarak 1 Mayıs bildirisi okundu. Bildiride 1 Mayıs’ın tarihsel önemine değinerek 1 Mayıs’ta işçilerin taleplerini sahiplenme çağrısı yapıldı.

Petrol-İş Batman ve Trakya şubelerinin örgütlü olduğu fabrikalarda da 1 Mayıs bildirisi okunarak eylem yapıldı.

Metal işçileri eylemlerine devam etti

Tam kapanma ilan edilse de işçilerin fabrikalarda çalışmaya devam edecekleri açıklandıktan sonra eylemlerine başlayan metal işçileri dün ve bugün de fabrikalarda açıklamalar yaparak seslerini duyurdular. 

Bursa Prysmian Kablo işçileri ve Gebze Sarkuysan işçileri fabrikaları 1 Mayıs alanlarına çevirdiler. Bursa Acer Elektrik işçileri ise “Yaşasın 1 Mayıs pankartı” açarken kadın işçilerin ağırlıklı olduğu işyerinde kadın işçilerin talepleri öne çıktı. “Kıdem tazminatıma dokunma”,” Eşitlik hemen şimdi!”, “Eşitsizliğe, yoksulluğa isyandayız”, “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “İşyerlerimizde kreş istiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Yaşasın işçilerin birliği ve dayanışması” şiarlı dövizler taşındı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü pek çok metal fabrikasında 1 Mayıs kutlandı. Metal fabrikaları şunlar:

“Çayırova Boru, CT Otomotiv, Cengiz Makine, Cem Bialetti, Cavo, Bosal, Bekaert, Baysan, Başöz, Arpek, Arfesan, Akgün Radyatör, Accuride Wheels, ABB Power Grids Elmek, Fontana Kalıp, Renta, Epta, Ejot Tezmak, Demisas, Çimsataş, HMS Makine, Hidromak”

1 Mayıs bildirisi okunarak talepler yinelendi. 1 Mayıs’ta fabrikalarında “Kod 29’un kaldırılması ve herkese aşı” talebi öne çıktı.

Basın emekçileri 1 Mayıs’ı kutladı

DİSK Basın-İş Sendikasında örgütlü olan basın emekçileri de 1 Mayıs’ı coşku ile karşıladı. “Gazetecilere özgürlük” pankartını asan emekçiler Artı TV ve Artı Gerçek Gazetesi emekçileri halaylarla 1 Mayıs’ı kutladı. 

Basın ve matbaa emekçileri de dün çektikleri bir video ile “Kod 29 ile işten atılmalara, güvencesiz çalışma koşullarına ve kapanma aldatmacası altında işçilere ölümü dayatan anlayışa karşı her yer 1 Mayıs, her yer Taksim diyoruz!” dediler.