Ankara’da 1 Mayıs eylemleri

Pek çok semtte eylemler yapılırken, Mamak, 100. Yıl ve Kızılay’da gözaltılar yaşandı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2021
  • 15:27

BDSP’nin de içinde olduğu Mamak 1 Mayıs Platformu’nun saat 14.00’teTuzluçayır ve Şirintepe’de gerçekleştirdiği 1 Mayıs eylemlerine polis saldırdı. Polis saldırısı sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Şirintepe Özgür Leblebi önünde “Yaşasın 1 Mayıs! Bijî 1 Gulan” pankartı açılarak alkış ve ajitasyon konuşmalarıyla eylem başlatıldı. Ana cadde üzerinden ajitasyon ve sloganlarla yürüyen platform bileşenlerine evinin balkonunda oturanlar ve çevrede bulunan insanlar da alkışlarla destek verdi. Şirintepe Muhtarlığı önünde polis tarafından önü kesilerek durdurulan platform bileşenleri ajitasyon ve sloganlarla çevredekilere seslenerek 1 Mayıs eylemine dönük polis saldırısını teşhir etti. Polis saldırısına direnerek karşılık veren platform bileşenleri 1 Mayıs’a yönelik polis saldırısını teşhir eden ajitasyonlara devam etti. Çevredeki insanlarda polis saldırısına tepki gösterdi. Eyleme katılanlar polis saldırısı sonucu işkenceyle gözaltına alındı. Saldırı sırasında çekim yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli de gözaltına alındı.

Tuzluçayır’da da Mamak 1 Mayıs Platformunun Çağdaş market önünde yapmak istediği eyleme polis saldırarak BDSP ve DGB’lilerinde aralarında olduğu çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. 

Çağdaş market içinde, hem işçilerin 1 Mayıs’ının yasaklanmasını teşhir eden hem de işçilerin 1 Mayıs’ını kutlayan bir konuşma yapıldı. Markette bulunan işçiler ve alışverişe gelenler alkışlarla konuşmaya destek verdi. Ardından Çağdaş market önünde çekilen ajitasyonda “İşçileri kod-29 ile işten atanlar, açlığa, yoksulluğa mahkum edenler 1 Mayıs’ı yasaklamak istiyorlar. Taksim de alanlara çıkan işçilere, devrimcilere 1 Mayıs’a yaratanlara selam olsun. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın” denildi.  Eylem “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan” sloganı ile bitirildi. 

Eylem bittikten sonra gelen polisler keyfi bir şekilde işkence ile gözaltı yapmak istedi. Gözaltı saldırısı ajitasyonlarla teşhir edildi. Çevrede bulunanlar alkışlarla eyleme destek verirken, çekim yapmak isteyen 2 kişi de gözaltına alındı. Tuzluçayır ve Şirintepe’de gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Ankara 100. Yıl’da da Öğrenci Kolektifleri üyelerinin yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı. 8 kişi gözaltına alındı.

“Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile Kızılay meydanına yürümek isteyen DAF üyelerine polis saldırısında 3 kişi gözaltına alındı.

TKP de Saat 13.00'te Ankara Seyranbağları'nda, Ayrancı'da Güvenlik Caddesi'nde ve Dikmen'de 1 Mayıs eylemleri yaptı.

Sakarya Meydanı’nda Emekçi Hareket Partisi (EHP) üyelerinin yaptığı 1 Mayıs eylemine yürüyüş sırasında saldıran polis 7 EHP'liyi gözaltına aldı. Haber takibi yapan Yol TV Muhabiri Özge Uyanık'ın telefonunu yere atıp üzerine basan polis basınıalandan uzaklaştırdı.