Hendek’te iş cinayeti davası

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikası patlamasına ilişkin açılan dava Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Mart 2021
  • 20:55

Sakarya Hendek’te Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda gerçekleşen iş cinayeti davasının 2. duruşmasının 2. günü Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz sanıklardan Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı savunmasında "Denetim olduğunda Hasan Ali Velioğlu bana telefon ediyordu. Denetimi önceden söylüyordu. Çin Mahallesi’ni kapatıyorduk" dedi.

Çağrıcının ardından müşteki olarak fabrikada çalışan işçiler konuştu. Her işçinin anlatımı fabrikada kapitalizmin kuralı olan karın öncelediğini ve iş cinayetine neden olan patlamanın basit tedbirlerle bile engellenebileceğini gösterdi. Çin Mahallesi’nde çalışan ve tek sağ kalan işçi Enes Dilber savcılık ifadesini değiştirdi ve Çin Mahallesi denen bölümde barut üretimi yapılmadığını iddia etti. Ahmet Çağırıcı’nın sıfırdan barut üretmiyor muyduk sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Enes Dilber’in ifadesini değiştirmesi üzerine salonda işçiler tarafından tepki gösterildi. “Beraber yemek yedik sen bizi nasıl satarsın” diyen işçilerin ardından Dilber mahkeme salonundan ayrıldı. Mahkemenin avukatları Dilber’in 16 kez ameliyat geçirdiğini ve patron tarafından Dilber’e tazminat adı altında yüklü miktarda ödeme yapıldığını ifade ettiler.

İfade veren işçiler fabrikadaki koşulları, baskıyı, mobingi anlattı. Patlamada yaşamını yitiren işçi Halis Yılmaz'ın babası Muammer Yılmaz Ben 26 yaşındaki evladımın 19 parça cesedini gördüm. Çocuğumun kemiklerini gördüm. Ben sadece evladımı kaybetmedim. Eşim ve çocuğum da ölü gibi. Benim çocuğum Çin mahallesinde çalışıyordu” dedi.

Patlamada yaşamını yitiren Muhammet Aygünün ağabeyi Adem Aygün Kardeşim sanıkların ihmali yüzünden öldü. Patlamadan sonra 7 gün boyunca kardeşimi oradan çıkartamadım. Ben hala bunun vicdan azabını çekiyorum. Sanık '8 aydır özgürlüğüm elimden alındı' diyor. Ben 8 aydır ailemin yüzüne bakamıyorum kardeşimi kurtaramadım diye” dedi.

Patron Yaşar Coşkun duruşmada işçiler üzerinde baskı kurmaya çalıştı.

Duruşma 17 Mart tarihinde devam edecek...

***

15 Mart tarihinde görülen duruşmada fabrikada barut üretimini reddeden patronlara karşı, Sorumlu Mesul Müdür Kimyager Asiye Angın ve Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı barut üretimi yapıldığını itiraf etti. Sorumlu Müdür Ahmet Çağırıcı, patlamadan önce işçilerin gözden çıkarıldığını ise şu sözlerle itiraf etmişti:

"Hasan Ali Velioğlu'na 'Bu kadar malzemeyi Çin Mahallesi'ne yüklemeyelim' dedim, o da 'Bir şey olmaz, patlama olacaksa Çin Mahallesi'nde olsun, yukarıda daha fazla işçi çalışıyor' dedi."