Haber-Sen Ankara'ya yürüyor

Haber-Sen üyeleri sürgünlere, hukuksuzluğa, liyakatsizliğe karşı Batman ve İstanbul olmak üzere iki koldan Ankara'ya yürüyüşünü başlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 07 Eylül 2022
  • 11:45

KESK’e bağlı Haber-Sen üyeleri sürgünlere, hukuksuzluğa, liyakatsizliğe karşı Batman ve İstanbul olmak üzere iki koldan Ankara’ya yürüyüşünü başlattı.

Sirkeci’de PTT Başmüdürlüğü önünde açıklama

İstanbul Sirkeci’de bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan Haber-Sen üyeleri Ankara Yürüyüşü için yola çıktı. PTT önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu okudu. PTT’de artan keyfi baskı ve usulsüz uygulamalarına değinen Damatoğlu “PTT niçin sürgün ediyor?” diye sorarak şunları sıraladı:

“Ülkenin dört bir tarafında temsilcilerimiz;

*7201 sayılı Tebligat Yasasının gereklerini yerine getirmeyerek suç işleyen kurumun hukuksuzluğuna hayır dediği için,

*2018’den bugüne kadar kuruma personel alımının yapılmamasının doğru olmadığını söyledikleri için,

*2014’ten beri görevde yükselme sınavı açmayıp kendi yandaşlarını yükseltip görev vermelerine itiraz ettikleri için,

*Kurumda parçalı personel yapısı, performansa dayalı, esnek çalışma, angarya, sayı dayatmasına karşı çıktıkları için,

*Liyakatsiz iş bilmez kadroların idarelere atanmasına dur dediği için,

*Usulsüzlük, yolsuzluk ve bilinmeyen zararlara karşı emekçilerin sesini çıkarttığı için arkadaşlarımız sürgün ediliyor.”

“Tayin ve atamalarda kıstas, iktidara yakınlık”

PTT yönetiminin yetkilerini kötüye kullanarak sendika üye ve yöneticilerini insanlık dışı sürgünlere mahkûm ettiğine dikkat çeken Damatoğlu şu şekilde devam etti:

“Amacımız; üyeleri, yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması karşısında, bu ayrımcı ve hukuk dışı uygulamaların geri alınması talebimizi hem ilgililere iletmek hem de bu hukuksuzluklara sessiz kalmadığımızı, kalmayacağımızı vurgulamaktır.

Bu sorumlulukla; yaşadığımız sorunları ve taleplerimizi buradan bir kez daha duyurmak istiyoruz. Bugün, kurumlarımızda yapılan tayin ve atamalarda kıstas siyasi iktidara yakınlıkla ölçülmektedir. Unvan alabilmek ve istediğin yere atanabilmek için liyakat ve kariyer yerine siyaseten yakınlık hâkim anlayış haline gelmiş. Görevde Yükselme Sınavlarında yaşanan hukuka aykırılıklar ile yeni mağduriyetler ortaya çıkmış, kurum içi eşitsizlikler derinleşmiş, iş barışı bozulmuştur.”

“Mücadeleden geri durmayacağız”

Hukuksuzluklara karşı gerçekleştirilen basın açıklamalarının bile her defasında keyfi şekilde engellendiğini vurgulayan Damatoğlu son olarak şunları ifade etti:

“İşin özü; demokrasi söylemlerini ağzından düşürmeyip, tam aksi uygulamalar yapan siyasi iktidarın kurumlara atadığı bürokratların “ben yaparım oldu” anlayışı sonucu pek çok hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Bu hukuksuzluklar açıkça Anayasaya, ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olduğu gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa aykırılık taşımaktadır.

Bu kararların alınmasında söz sahibi olan kurum yöneticilerine sesleniyoruz; ‘Hukuka aykırı bir şekilde verdiğiniz bu kararlardan bir an önce vazgeçin!’  

Bizler; bu haksız ve hukuksuz karar ve uygulamalarla bizleri yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bizler tüm bu baskılar karşısında mücadeleden geri durmadık, bundan sonra da geri durmayacağız.”

Eylem programı aktarıldı

Basın açıklaması bugün 12.30’da Kadıköy’de ve 18.00’da Kocaeli’de yapılacak basın açıklaması çağrı ve yürüyüş güzergahının aktarılması ile sona erdi. İstanbul kolundan Ankara’ya yürüyecek Haber-Sen üyelerinin eylem programı şu şekilde:

“2.gün (08.09.2022)

09.00-Kütahya PTT Başmüdürlük önü

12.30- Eskişehir PTT Başmüdürlük

3.gün (09.09.2022)

11.00-Ankara Genel Merkez’de buluşma ve Genel Müdürlüğe gidiş.”

 

Yürüyüşün ilk günü tamamlandı

Sirkeci’nin ardından Kadıköy PTT önünde basın açıklaması gerçekleştiren Haber-Sen üyelerine HDP Milletvekili Musa Piroğlu destek verdi. Ardından 18.00’de Kocaeli’de yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşün ilk günü tamamlandı.

Batman’dan Ankara’ya yürüyen Haber-Sen üyeleri de Batman, Diyarbakır ve Urfa’da gerçekleştirdiği basın açıklaması ile yürüyüşün ilk gününü tamamladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul