“Parçalı personel yapısına derhal son verilsin”

HABER SEN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekçileri bölen politikaları üzerine yazılı bir açıklama yaparak bu politikaya son verilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ekim 2022
  • 23:00

HABER SEN yazılı bir açıklama yaparak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekçileri bölen politikasına son vermesini istedi.

12 Eylül darbesi sonrası hızla uygulamaya sokulan neo liberal politikalara değinilen açıklamada şunlar denildi:

Genelde bütün kamu kurumlarında uygulanan ve örgütlü olduğumuz PTT ile TRT’de de yeni dönem istihdam modelleri hızlı bir şekilde uygulanmaya konulmuştur. 182 yıllık PTT, sendikamızın ısrarla karşı çıkmasına rağmen, 2013 yılında anonim şirket statüsüne geçirilmiştir. Aynı zihniyet TRT için de harekete geçmiş ve deneyimli kadroların tasfiye edilerek, 2019 yılından itibaren sözleşmeli çalışma biçimi kuruma dayatılmıştır.”

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“PTT anonim şirket olmadan önce emekçi alımını 399’a tabi olarak yapılıyordu. Anonim şirket statüsü ile birlikte PTT’de yeni bir statü olan İHS ortaya çıkmış ve bu durumda PTT’ de 5 farklı istihdam modeli yer almıştır. Bunlar; 1- 657 veya ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvele tabi kadrolu personel, 2- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel, 3- İdari Hizmet Sözleşmeli personel, 4- İş sözleşmesi ile görev yapan işçiler, 5-Taşeron firma personelleridir. Aslında bu statülerden biri hariç diğer maddelerde sıraladığımız personellerin hepsine kadro verilmesi gerekir. Bundan sonrada mücadeleyi bu yönde vermek zorunluluk hale gelmiştir.”

Çalışanların kadrolu ve sözleşmeli olarak bölünmesinden vazgeçilmesi vurgulanan açıklamada “Kurumlarda istihdam edilen emekçilerin; mali, özlük, sosyal hakları bakımından adaletin sağlanması için, iş barışı için, bir an önce kadro verilmesi zorunludur” denildi.

Son olarak diğer sendikalara seslenildi:

“Buradan TRT ve PTT’de örgütlü diğer sendikalara da sesleniyoruz!

Daha önce PTT emekçisinin taleplerini içeren dilekçe çalışması zaten sendikamız tarafından yürütülmüş ve bakanlığa sunulmuştu. PTT ve TRT'de örgütlü tüm sendikalara çağrımız birlikte ortak taleplerimiz doğrultusunda mücadeleyi yükseltip, ÇSGB’nın yanında değil, emekçilerin yanında yer alarak çalışanların kadroya alınmasını sağlayalım…”