Mersin’de Şişecam’a ait soda ve krom üretim tesisleri ve Adana’da tuz fabrikasında aldığı grev kararı 60 gün süreyle ertelenerek yasaklandı. Grevin yasaklanması sabahın erken saatlerinde fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi.
Mersin’in Akdeniz ilçesinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri önünde eylem yapıldı.
Burada işçilere seslenen Petrol-İş Genel Sekreteri Salih Akduman, ocak ayında başlayan sözleşme görüşmelerinin ekim ayına kadar sarktığını belirterek, “Son noktada ortalama nezaketi bile olmayan bir işverenle karşı karşıyayız. Bakın bir sürü polis burada, biz neyiz? Masadan kaçan işveren siyasi iktidarın ve polisin arkasına sığınıyor. Devlete sığınarak, devlete güvenerek, ülkeyi yönetenlerin siyasi gücüne güvenerek işçiyi karşıya alıyorlar” dedi.
Petrol-İş Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut da “5 Ekim’de soda, 7 Ekim’de Kromsan, işveren eliyle işçileri ücretsiz izne göndererek fabrikaları durdurdu. Madem fabrikalar durunca milli güvenlik ve genel sağlık tehlikeye giriyor, birkaç gün önce niye tehlikeye girmedi? Grev silahımızı elimizden aldınız. Yumruğumuzla da olsa dövüşürüz. Bugün stok var diyorsunuz, biz ürettik. O stoklar da bitecek. Dün bizi burada bırakıp masaya gelmeyenler yarın İstanbul’da Petrol-İş Genel Merkezine gelecekler. Mücadele edeceğiz ve kazanacağız” dedi.
TÜMTİS: Yasak tüm işçileri hedefliyor
TÜMTİS tarafından yapılan açıklamada ise “Bu kararla grev hakkının yanı sıra esasen topu iş sözleşmesi hakkının kullanımını da engellenmiştir. Yasak, sadece Petrol-İş ve Soda Sanayi işçilerini değil, tüm işçi sınıfını ve emekçileri hedeflemekte, tehdit etmektedir. Bu nedenle işçi sınıfı ve emekçiler bu saldırıyı boşa çıkarmak için omuz omuza mücadele etmelidir” dendi.
İİSŞP:Emek karşıtlığı, devlet politikası haline getiriliyor
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü Banu Tuna, Adana ve Mersin’de yasaklanan grevle ilgili yaptığı açıklamada; “İşçinin üretimden gelen gücünün gasbedilmesi karşısında sessiz kalmayacağız” dedi.