Gebze’de işçi toplantısı

Gebze İşçilerin Birliği Derneği 16 Ocak Pazartesi günü işçi toplantısı yaparak sınıf gündemlerini tartıştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ocak 2023
  • 11:10

Gebze İşçilerin Birliği Derneği 16 Ocak günü işçi toplantısı yaparak sınıf gündemlerini tartıştı. Toplantı öncesinde, 121. doğum günü vesilesiyle Nazım Hikmet anıldı. Şairin şiir ve şarkılarından oluşan kısa bir dinleti sunuldu. Ardından sınıf gündemlerine geçildi. 

Dernek bileşenleri asgari ücrete gelen zam sonrasında fabrikalardan yansıyan tepkileri, özellikle metal sektöründe sendikalı fabrikalarda büyüyen hoşnutsuzluğa dair bilgileri paylaştı. MESS fabrikalarında “ek zam” talebi ve sendikaların tutumları üzerinde duruldu. "İnsanca yaşamaya yeten ücret" talebinin öne çıkarılması, işçi ve emekçiler tarafından bu talebin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. 

Toplantıda bölgede süren grev ve direnişler de tartışıldı. 27. gününe giren Kartonsan grevi ve yakın zamanda sonlandırılan Pulver Kimya direnişi üzerine bilgilendirme yapıldı. 

MESS’e bağlı Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik işçilerinin TİS anlaşmazlığı sonucunda 23 Ocak’ta çıkacağı grev üzerine konuşuldu. Greve hazırlık süreci ve sınıf dayanışmasının örgütlenmesi planlandı. Bu fabrikalara gidip süreç hakkında bilgi alınması kararlaştırıldı. 

İşçi toplantısının bir başka gündem ise EYT oldu. EYT’lilerin taleplerinin iktidar tarafından seçim kozu olarak kullanıldığı ve EYT düzenlemesinin sürekli oyalamaya konu edildiği ifade edildi. Fabrikalarda EYT kapsamına girenlerin durumu konuşuldu ve emekli olacaklar açısından da “insanca yaşamaya yeten ücret” talebinin temel bir talep olduğu üzerine duruldu. Gebze EYT Derneği'yle görüşülmesi ve bu alandaki son gelişmelerin öğrenilmesi kararlaştırıldı.

Son başlık olarak ise, ikinci sayısı yayınlanan Emeğin Kurtuluşu Gazetesi değerlendirildi. İlk sayıya dair görüşler alındı. Yeni sayının işçi ve emekçilere ulaştırılması planlandı.  

Tartışılan konu başlıklarına dair somut kararlar alınıp, iş bölümü yapıldı. Son olarak bir emeklinin Nazım Hikmet için yazdığı şiiri okumasıyla toplantı bitirildi. 

***

17 Ocak günü, işçi toplantısında yapılan planlamalar doğrultusunda EYT derneğine ziyaret yapıldı ve son süreç üzerine sohbet edildi. EYT gündeminin de yer aldığı Emeğin Kurtuluşu’nun son sayısı sınıf dostlarına tanıtıldı. 

EYT Gebze Derneği’nin önümüzdeki günlerdeki planlamaları hakkında bilgi alındı ve çeşitli konu başlıkları belirlenerek yan yana gelme ihtiyacı üzerine konuşuldu. 

Kızıl Bayrak / Gebze