Gebze’de MKS'de direniş başladı

Gebze’de bulunan MKS’de 14 işçi Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten atıldı. Fabrika önünde direniş başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Şubat 2023
  • 15:50

Gebze’de bulunan MKS’de 14 işçi Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten atıldı. Fabrika önünde direniş başladı.

Birleşik Metal-İş, MKS Transformatör fabrikasından sendikalaşma çalışmasının sürdüğü aktararak şunları ifade etti:

“Uzun süren örgütlenme mücadelesi, taşeron şirketler ve sarı sendika Özçelik-İş devreye sokularak yetki prosedürünün engellenmeye çalışılması derken son olarak sendikamıza üye 14 işçi işten çıkarıldı.”

Fabrika önünde direnişe başladıklarını duyuran Birleşik Metal-İş patronun baskılarına rağmen işçilerin sendikaya üye olduğunu ve çoğunluğa ulaştığını belirtti. Bakanlığın sendikaya yetki tespiti verdiğini aktarılan açıklamada süreç şöyle ifade edildi:

“Sendikanın yetki tespitine, üstelik yetkisiz mahkemeye itiraz ederek süreci olabildiğince uzatmaya çalıştı. Yetkisiz mahkemede dava dokuz ay sonra sonuçlandı. Lehimize karar yetkili mahkemede görüşüldü. Bu davada sendikamızın yetkisi ancak yıllar sonra kesinleşti.

MKS işvereni uzayan mahkeme süreci boyunca her fırsatta özgürce sendikal tercihlerini kullanan işçilere yönelik baskı, tehdit ve şantajda bulunarak işçileri sendikadan istifaya zorladı. Bazı üyelerimizi istifa etmedikleri için tazminatsız olarak işten çıkarttı.”

“28 Şubat’ta greve başlıyoruz”

Açıklamada MKS patronunun sendikalaşma çalışmasını taşeron şirket kurarak ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik-İş’le anlaşarak kırmaya çalıştığını belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Bugün itibariyle fabrikanın önündeki direnişimizi başlatıyoruz. MKS işçileri sendikamızın üyesidir. Sendikamızın işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sendika olduğu mahkemece onaylanmıştır. Toplu sözleşme prosedürünü işlemektedir. Ve işverenliğin sendika tanımaz tutumu sürerse grev kapıdadır.

Atılan işçiler geri alınmaz, sendika ile görüşmeler başlayıp toplu sözleşme imzalanmazsa 28 Şubat 2023 tarihinde işyerinde grev uygulaması başlayacaktır.”