“Enerji Sen sokakta, hak kavgasında”

Enerji Sen üyesi BEDAŞ işçileri, işçi kıyımına ve hak gasplarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Temmuz 2013
  • 17:49

BEDAŞ'ın özelleştirilmesi nedeni ile işten çıkartmalarla yüzyüze kalan işçiler bugün eylemdeydi. Eylemde yaptıkları açıklamayla işçiler, hakları ve gelecekleri için mücadeleye hazır olduklarını belirttiler.

Taksim Meydanı'nın Talimhane girişinde toplanan BEDAŞ işçileri ve destekçiler, "İşimize, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz!" pankartı arkasında yürüyüşe başladılar. Enerji Sen flamalarının taşındığı eylemde, “İşten atmalar yasaklansın!”, “Enerji Sen sokakta hak kavgasında!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “BEDAŞ'ı bastık yine basarız!” sloganları sıklıkla atıldı.

BEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne yürüyen işçiler, Haber Türk binasının önünden geçerken, basının yandaşlığını protesto ederek, “Özgür basın sendikayla gelecek!” sloganı attılar. İstanbul Avrupa yakasının elektrik dağıtımını yapan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne gelindiğinde ise bir dakikalık durma eylemi yapıldı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun yanısıra içlerinde MBP, SGD, ÖDP, Halkevleri'nin bulunduğu ilerici kurumların destek verdiği eylemde basın açıklamasını Enerji-Sen Genel Merkez yöneticisi Mustafa Bozali okudu.

Açıklamada, haklarının korunması için, insanca ve güvenceli iş talebiyle BEDAŞ önüne daha öncede geldiklerini, gerekli olduğunda tekrar geleceklerini belirttiler. 12 Temmuz'da gerçekleştirilen "BEDAŞ Enerji İşçileri Forumu"nda aldıkları karar ve talepleri hatırlatan Bozali, bunların işçilerin kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı. Talepler şöyle sıralandı:

- Bir işçi arkadaşımız dahi işten çıkarılırsa iş edinimimizi yerine getirmemek dahil tüm fiili-meşru haklarımızı kullanacağız.

- Kazanılmış hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Maaşların düşürülmesi ve iş saatlerinin arttırılması başta olmak üzüre tüm hak gasplarına ve köleliğe karşı duracağız. Haklarımız gasp edilmek istenirse başta hukuki mücadeleyi başlatarak, her türlü fiili-meşru eylem hakkımızı kullanacağız.

- Devam etmekte olduğumuz iş hakkında yapılacak sözleşmelere tek tek görüşmeler yerine adres olarak sendikamızı göstereceğiz.

-Sendikamıza danışmadan ibraname ve ihbarname gibi evrakları imzalamayacağız.

- İşçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının asgari olarak 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde uygulatmak için mücadele edeceğiz.

- Hala sendikamızın üyesi olmayan arkadaşlarımızı tezelden birlik olmaya ve sendikamıza üye olmaya davet ediyoruz.

Enerji işçileri olarak güvence taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini belirten Bozali, BEDAŞ’ı devralan Cengiz-Kolin-Limak yetkililerinin çalışan fazlası olduğunu iddia ederken, bir yandan da bugüne kadar 180 yeni işçi aldığını vurguladı. Bozali, şirketin sunduğu gerekçelerin gerçek dışı olduğunu, halen kimi emlak bürolarına ve farklı yerlere asılan iş ilanları ile işçi alımı gerçekleştirilmeye devam edildiğini ve iş güvencesi talebinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Gezi Direnişini hatırlatarak yetkililere seslenen Bozali, bir yandan işçi alımı diğer yandan işçi çıkartılmasının sosyal tepkiye yol açacağını hatırlattı.

Açıklamanın ardından atılan sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul