Emekliler dört bir yandan seslendi

Tüm Emekliler Sendikası birçok kentte gerçekleştirdiği eylemle sefalet ücretlerini protesto ederek “Saraya değil emekçiye bütçe!” talebini yineledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Ocak 2023
  • 21:15

Tüm Emekliler Sendikası birçok kentte eylem gerçekleştirdi. Sefalet ücretlerini protesto eden emekliler adına ortak basın açıklaması okundu. TÜİK’in verilerine tepki gösterilen eylemlerde “Saraya değil emekçiye bütçe!” talebi yinelendi. Tüm Emekli Sen adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yine bir maaş belirleme dönemindeyiz ve yine maaşlarımız belirlenirken milyonlarca emekli ve emekçi tek bir kişinin ağzına baktırılacak. Asgari ücret belirlenirken masada sendika yoktu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yoktu. Bakan yoktu. Bir akşam saray şu olacak dedi ve büyük müjdelerle asgari ücrete yüzde 54 zamda anlaştıklarını açıkladı. Büyük müjdelerle belirlenen asgari ücretin alım gücü, altı ay öncesi kadar bile değildi oysa. Ve işte aynı anlayış ile emekçileri ve emeklilerin maaşları da görünüşte yüksek yüzdelerle belirleniyor. Sarayın istatistik kurumu haline gelen TÜİK'e göre emekliler enflasyona ezdirilmiyor.”

Açıklamada maaşların asgari ücretin altında olduğuna dikkat çekilerek “Altı ayda yüzde 100 daha fakirleştik. Biliyoruz ki yapılan bu seçim zamları da altı ay dolmadan bizim cebimizde olmayacak” denildi.

“En az 9 bin TL!”

“Artık bizlere yalan söylemeyi bırakın! Artık hamaset yapmayı bırakın!” denilen açıklamada talepler şöyle ifade edildi:

“Taleplerimizi yineliyoruz. En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde, en az 9 bin TL olmalıdır. Daha önce belirttiğimiz gibi sağlık kesintileri kaldırılmalıdır. Bütün emeklilere yılda dört kez, en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. Ayrıca emekli sendikaları, hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır. Biz Tüm Emekliler Sendikası olarak net bir çağrı yapıyoruz.”

Emeklilerin hep oy deposu olarak görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada “Buna mahkûm değiliz. Emeklilerin birleştiğinde neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz. Çağrımız bütün emekli örgütlerinin birlikte mücadele etmesi ve birleşmesi üzerinedir” denildi.