Eğitim Sen’den direnişçilerin üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili açıklama

Eğitim Sen, Yüksel direnişçileri ve Hatay Şube yöneticilerinin üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Eylül 2019
  • 11:39

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Yüksel direnişçilerinin ve Hatay şube yöneticilerinin aralarında olduğu 19 kişi hakkında Merkez Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara ilişkin açıklama yaptı.

12 üye için ihraç istemi ve açığa alma

Eğitim Sen başta olmak üzere KESK ve bağlı sendikaların hedef alındığı iddia edilen açıklamada verilen cezalara ilişkin şu bilgiler verildi: “Eğitim Sen Merkez Disiplin Kurulu, kendisine yapılan başvuru sonrasında, 19 Eğitim Sen üyesi ile ilgili 24 Ocak 2019 tarihinde başlatmış olduğu disiplin soruşturmasını 31 Ağustos 2019 tarihinde sonuçlandırmıştır. Soruşturma sonucunda 12 üye ile ilgili ‘ilk genel kurulda üyelikten ihraç edilmesi talebiyle üyeliğin askıya alınması’; 4 üye ile ilgili ‘üyeliğin 6 ay süre ile geçici askıya alınması’; 3 üye ile ilgili de ‘kınama’ cezalarının verilmesine Eğitim Sen Merkez Disiplin Kurulu tarafından oy birliği ile karar verilmiştir.”

Sendikanın güçsüzleşmesi” istenmiş, “muhalefet hakkı” kullanılmamış

Açıklamanın devamında cezaların neye verildiği üzerinde duruldu. Cezalar, “sendikayı korumak” iddiasıyla gerekçelendirilirken, işlendiği iddia edilen “suç”a ilişkin “Aslında cezalandırılan demokratik muhalefet hakkının kullanımı değil, bizzat artık sendikaya karşı geliştirilen ve kabul edilmesi mümkün olmayan fiillerdir” ifadeleri kullanıldı.

Disiplin Kurulları Yönetmeliğinin 4. Maddesi’ne yer verilerek, Eğitim Sen’in “muhalefet hakkı”nı koruduğu ve güvence altına aldığı iddia edilen açıklamada, verilen cezalar şu ifadelerle savunuldu:

“Yapılan bir hakkın kullanımı değil sendikaya karşı faaliyettir. Sendikanın güçsüzleşmesi ve kamuoyunda itibarının zedelenmesinin hedeflendiği açık olan bu faaliyetlere karşı sendikanın kendi organlarını kullanarak, sendikayı korumaya çalışması yapılması gereken en doğal ve doğru davranıştı.”

Kayyım atanmadı, yedek yürütme kurulu göreve geldi”

Açıklamada, Hatay Şube yönetimine “kayyım atandığı” söylemleriyle ilgili de şu ifadeler yer aldı:

“Hatay Şube Yürütme Kurulu üyelerinin, üyeliklerinin askıya alınmasından dolayı oluşan bu durumda şubenin yürütme kuruluna görevlendirmede yine tüzüğümüz göre olağan genel kurulda seçilmiş olan yedek yürütme kurulu üyelerinden yapılmaktadır. Bu durumun ‘kayyım atandı’ şeklinde kamuoyuna sunulması da bilinçli bir karalama ve algı oluşturma çabasının parçasıdır.”

Açıklamada ayrıca, Hatay Şube yönetimindeki ceza verilen üyelerin, sendika organlarında tartışma imkanlarını kullanmadığı iddia edildi.