Bugün (7 Nisan) Gebze ve İzmir DYO fabrikaları için toplu iş sözleşmesi görüşmesi gerçekleştirildi. Bir dizi madde eski haliyle geçerken ücret zammı ile ilgili DYO kapitalisti henüz bir teklifle gelmiş değil. Bir sonraki görüşme ise 4 Mayıs’a ertelendi.
Ücretlerimiz ekonomik kriz nedeniyle her gün, her dakika eriyor. Taslakta ana ücret için Petrol-İş Sendikası’na üye işçilerin talebi olan %80 zam bile bu erimeyi durduracak halde değil. Ancak birçok işçi arkadaşımız bu rakamda bile pazarlık payını düşünüyor. Yan haklarda istenenler sermayenin talebiyle neredeyse yarı yarıya olacak şekilde geçmiş oldu.
DYO kapitalisti işçinin geçmiş aylardaki ek zam talebine kulak tıkamış, bununla kalmayıp iki fabrikada 30 işçiyi işten atmıştı. Bu süreçlerde hep biraz direnip gerisini getirmedik. Kimi yeni seçilen şubeye “şans” vermek istedi, kimi elinden geleni yaptığını düşündü, kimiyse tüm süreçlere güvensizlikle yaklaşıp kenarda durdu. Bu tablonun en çok sermayeye yaradığını hepimiz gelinen yerde görüyoruz. Pervasızca dayatma, baskı ve saldırıları hız kesmedi. İşçinin tümüyle hareketi geri çekmekle sonuçlanan gerekçelerinden cesaret aldı. EYT’li 60 işçi işten çıkarıldı, ne olacakları halen belli değil. Çalışanların iş yükü arttı. Şimdi de sözleşme görüşmelerinde bütün “iyi niyetli” yaklaşımlarıyla masa başında pazarlıkla sefalet dayatma peşindeler.
DYO işçisi toparlanmalı, mücadeleyi örgütlemeli!
Artık insanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyorsak bizleri hareketsizliğe, pasifliğe iten tutum ve bakıştan sıyrılmalıyız. Güvensizliği örgütlemekten vazgeçmeli, kaderimizi işçi düşmanı DYO kapitalistinin insafına bırakmamalıyız. En yakından TPİ fiili grevinde gördüğümüz gibi mücadele eden kazanıyor, kendi süreçlerimizden gördüğümüz gibi tereddüt kaybettiriyor. Sürecin sonuna gelirken artık büyük adımlar atmak zorundayız.
Bunun için:
* Güvensizlikleri ve yapay ayrışmaları artık bir kenara bırakmalı, DYO işçisinin birliğini sağlamalıyız.
* Kurulan ama hiç işletilmeyen sözleşme komitesi aktif hale getirilmeli. Her bölümde her işçiyle tartışılıp kararlar böyle alınmalı.
* Sendikanın işçiye sormadan tek bir maddeye bile imza atması engellenmeli.
* En geniş haliyle derhal üye toplantısı alınarak bugüne kadar yaşanan ilerleme tartışılmalı, belli kararlarla çıkmalıyız.
* DYO kapitalistine henüz üretimden gelen gücümüzü göstermedik. İstediğimizi almak için tereddütsüz Grev iradesi koyulmalı. Grev yasağı sektörümüzde yaygınken bugünden yasağı tanımayacağımızı ilan etmeliyiz.
* Bir sonraki TİS görüşme tarihi olan 4 Mayıs’a kadar her günü eylemlerle geçirmeliyiz. Alkışlı protesto, çatal kaşık vurma, fabrika içi sloganla yürüyüş yapılmalı ve sürdürülmeli.
* 1 Mayıs’ta taleplerimizle alana çıkmalı, taleplerimizi orada da duyurarak kararlılığımızı göstermeliyiz. Kürsülerde fabrika içi sorunlar ve ülke geneli sınıfı ilgilendiren bir konuşma yapmalıyız.
Petrokimya İşçileri Birliği
7 Nisan 2023