İzmir DYO fabrikasında eylem

DYO İzmir fabrikasında işten atmalara karşı tepki gösterildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Aralık 2022
  • 08:30

DYO’nun İzmir ve Gebze fabrikalarından toplam 29 işçi atılmasına karşı eylemler gerçekleşti.

10 Aralık Cumartesi günü İzmir DYO fabrikası önünde eylem yapıldı. İşten atılan 21 işçi ve Petrol-İş sendika şube yöneticileri kapı önünde 7-15 vardiyasına gelen işçilerle bir araya geldi.

“Birleşe birleşe kazanacağız”, “ Yönetim şaşırma sabrımızı taşırma”, “DYO İşçisi yalnız değildir” sloganları hep birlikte atıldı. Ardından içerdeki işçiler iş başı yapmak üzere kapıdan ayrıldı. 15-23 vardiyasının girişinde buluşmak üzere atılan işçiler de fabrika önünden ayrıldı.

Ardından 7-15 vardiyasından çıkan ve  15-23 vardiyasına gelen işçilerle eylemler yapıldı. Kapıda bekleyen işten atılmış işçiler ile Petrol-İş Sendikası İzmir şube yöneticileri vardiyadan çıkan işçilerle kapıda buluşarak tepkilerini gösterdi.

Şube başkanı Cem Turan işten atmaların hukuksuzluğuna işaret ederken sözleşme sürecinin yaklaştığını ve buna hazırlandıklarını belirtti. Gebze şube ile görüşme yapacaklarını ve buna göre mücadele hattı oluşturacaklarını belirtti. İçerideki işçilerin bir kısmı dışarıya gelerek atılan arkadaşlarıyla konuştu. Ardından pazartesi sabah kapıda buluşmak üzere fabrika önünden ayrıldılar.

Cuma günü eylemleri

İşçilerin örgütlü olduğu sendika Petrol-İş işten atmalara karşı mesaiye kalmama kararı aldı. 9 aralık Cuma günü İzmir Çiğli AOSB’de bulunan fabrika önünde atılan işçiler ve sendika yöneticileri 23.00’daki vardiya çıkışına kadar bekledi.

İçerdeki işçilerin “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla kapıya gelmesinin ardından Petrol-İş İzmir şube başkanı Cem Turan kısa bir açıklama yaptı. Atılanlar işe geri dönene kadar mücadele edeceklerini, sermayenin bu saldırısına karşı eylemleri ilerleteceklerini söyledi.

Alkış ve sloganlarla tepki gösteren işçiler sabah 6.30’da fabrika önünde buluşmak üzere alandan ayrıldılar.

Petrokimya İşçileri Birliği üyeleri de fabrika önüne gelerek işçilere seslendi. Yapılan konuşmada sözleşme süreci yaklaşırken işten atma saldırısının işçileri sindirme politikası olduğu, bu noktada örgütlülüğün önemine vurgu yapıldı, dışarıdaki işçilerle içeridekilerin birlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Küçülme bahanesi ile işten atmanın gerçekleşmesine rağmen atılanlar arasında 28 yıllık işçiler de yer alıyor. Sendikal mücadelede ve son ek zam mücadelesinde öne çıkan işçilerin hedef atılmış olup, DYO sermayesi Ocak ayında başlayacak TİS görüşmelerine baskı ve işten atma politikası ile hazırlanıyor.

Kızıl Bayrak / İzmir