DİSK’in 17. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu İstanbul Pendik’teki Green Park Otel’de gerçekleştirildi. Arzu Çerkezoğlu, genel kurulda bir kez daha başkan seçildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Şubat 2024
  • 21:30

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu İstanbul Pendik’teki Green Park Otel’de 9-11 Şubat arasında gerçekleştirildi. Arzu Çerkezoğlu, genel kurulda bir kez daha başkan seçildi.

***

Kongreye DİSK üyesi işçiler, delegeler, uluslararası sendikaların ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.  9, 10 ve 11 Şubat boyunca süren kongrenin ilk gününde sinevizyon gösteriminin ardından söz alan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Serdaroğlu üst delegeleri selamlayarak bir konuşma yaptı.

Genel Kurul’un açılış konuşması ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından yapıldı. Çerkezoğlu konuşmasında emek sömürüsüne, depreme ve Filistin’de yaşanan katliamlara değindi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, Filistin İşçi Sendikası’ndan Shaher Saed de birer konuşma yaptı.

Filistin İşçi Sendikasından Shaher Saed şunları dedi:

“73 seneden beri İsrail Amerika ile beraber Filistin’e saldırıyor. İşgalci biz değiliz işgalci onlardır. Birleşmiş Milletler’in Filistin için belki de bugüne kadar vermiş olduğu 2 bin karar var ama bunların hiçbiri uygulanmıyor. Filistin’de 1 milyonun üzerinde işçi vardı ancak işsizlik oranı çok yükseldi. Yarım milyon işsiz var artık. Bu savaştan önce Filistinliler İsrail’e gidip çalışıyorlardı. İsrail’de çalışan 200 bin işçi vardı. Onlar artık çalışamıyor. Bu işçilerin çalışamadığından toplam kaybı 1,5 milyar doların üzerindedir.”

***

Kongre ikinci gününde (10 Şubat) delege konuşmalarıyla devam etti. DİSK’in 17. dönem yönetimini belirleyecek olan delegeler konuştu. Bileşik Metal-İş, Genel-İş, Lastik-İş üyesi işçi ve delegeler “mücadele sendikacılığı” vurgusu yaptılar.

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Nakliyat-İş olarak genel başkan adayı çıkardıklarını söyledi. Arzu Çerkezoğlu karşısında aday isim olarak Eskişehir’de Sert Lojistik’te çalışan Muzaffer Çetin gösterildi.

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, DİSK yönetimi tarafından yalnız bırakıldıklarını, eylemlerine DİSK’in destek vermediğini söyledi. Birkaç delege gibi Karabulut da yönetimin önceden belirlendiğini belirtti. Devamında Sosyal-İş Sendikası’ndan Cemile Uludere konuşma yaptı.

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Özak Tekstil ve Agrobay işçilerinin mücadelesine dayanışma mesajı yolladı. Keskin mesajında şunları söyledi:

“İşçi arkadaşlarımızı buraya davet ettiğimizde, kendilerini yalnız hissettikleri için sahada gezmeyi tercih edeceğiz dediler ve gelmeyi kabul etmediler. 4 sene içinde çok büyük mücadeleler verdik, barajı geçme sınırına geldik, saldırılarla karşı karşıya kaldık, ısrarla inatla devam ettik. 2 yıl önce sendikamız barajı geçti. Birlikte başardık demek isterdik ama, enerji işçisinin iradesiyle başardık. DİSK’ten ise sadece ‘tebrikler’ mesajı aldık. Meral Akşener’e ziyarette bulunan, TÜSİAD’la görüşen bir noktaya geldik. Biz sınıfa yüzümüzü dönemezsek, bugünden daha ileri bir noktaya gidemeyiz.”

FEDAŞ’ta günlerce mücadele verdiklerini söyleyen Keskin, “FEDAŞ’ta 73 gün direniş yürüttük, ama bu salonda direnen FEDAŞ işçileri gündem bile olmadı. Enerji işçisi arkadaşlarımız yarın buradan çıkacak yönetimden kapsayıcı olmasını, tüm sendikalarına eşit yaklaşmasını bekliyorlar” dedi.

Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, yönetim belirlenirken bütün sendikalara danışılması gerektiğini, aksinin demokratik olmadığını, yönetimin çoktan belirlendiğini ancak kendilerine hiç danışan olmadığını, yönetimin yukarıdan belirlendiğini söyledi.

***

Üçüncü gün (11 Şubat) ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Kurul’da bir kez daha başkan olarak seçildi. Çerkezoğlu, oylamada 300 delegeden 244'ünün oyunu aldı. DİSK’in yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu

Genel Sekreter Tayfun Görgün

Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Çalışkan

Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Sarı

Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar

Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Doğan

Yönetim Kurulu Üyesi Şükret Sevgener