DİSK’ten İzmir’de kitlesel eylem

DİSK, İzmir’de “Gelirde adalet, vergide adalet, insanca yaşanacak bir ücret!” talebiyle eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Aralık 2023
  • 20:15

Asgari ücret görüşmelerinin başlamasıyla birlikte birçok kentte eylem gerçekleştirme kadarı alan DİSK, İzmir’de kitlesel bir yürütüş ve eylem gerçekleştirdi. Binlerce işçinin katıldığı eylem için saat 13.00’te Basmane Meydanı’nda toplanıldı. Burada kortejler oluşturularak Cumhuriyet Meydanı’na kadar coşkulu sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi.  

En önde DİSK ambleminin yer aldığı yürüyüşte, DİSK Ege Bölge Temsilciliği pankartı ve arkasında kitlenin ana gövdesini oluşturan Genel-İş şube pankartları taşındı. Aydın ve Muğla’dan da katılım sağlayan Genel-İş’in ardından ise Lastik-İş ve Birleşik Metal-İş sembolik katılımlarla yürüyüşteki yerini aldı. DİSK yöneticilerinin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ve ilçe Belediye başkanlarının en önde olduğu yürüyüş, kitlenin tamamının alana gelmesiyle bitirildi. 

Alanda basın açıklamasını okuması için söz DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na bırakıldı. Kitleyi selamlayarak konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, 1 Mayıs Taksim yasağı kararına Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu ihlal kararını duyurdu. AKP iktidarının saldırılarının teşhir edildiği ve vergi politikasının eleştirildiği konuşmada, “Daha fazla vergi için etrafınıza bakın” denerek sermayeye ve yandaşlara yapılan vergi aflarına vurgu yapıldı. Konuşmanın devamında kriz koşulları hatırlatılarak, açılık sınırı altında kalan asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği belirtildi, insanca yaşanacak bir ücret için DİSK’in mücadeleye devam edeceği söylendi. Çerkezoğlu, aralık ayı boyunca sokaklarda olacaklarını, işçi sınıfının taleplerini haykıracaklarını ifade ederek, AKP iktidarının demokrasiyi ayaklar altına alan tutumlarına karşı duracaklarını belirtti. Ankara yürüyüşü vb. üzerinden DİSK övgüsünün de yapıldığı konuşma ve eylem sloganlarla bitirildi. Ardından işçiler meydanda halaylar çektiler. 

“İnsanca bir ücret istiyoruz!”, “Gelirde adalet, vergide adalet!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Hükümet istifa!” vb. sloganların sıklıkla atıldığı eylemde, DİSK Genel-İş 2 Nolu Şube üyesi işçiler Özak Tekstil işçilerine destek pankartı taşıdılar. DİSK'e bağlı Emekli Sen'in Ege Bölge Temsilciliği'nin tüm şubelerinin de yer aldığı eylemde ayrıca Emeğin Kurtuluşu’nun “İnsanca yaşanabilir bir ücret için mücadeleye!” şiarlı bildirileri dağıtıldı. 

Kızıl Bayrak / İzmir