Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Genel Meclis Sonuç Metni

6 ayda bir toplanan genel meclisimiz geçmiş 6 aylık dönemin değerlendirmesini yaparken önümüzdeki 6 aylık dönemin gündemlerini de tartışarak 1 Mayıs ve 15-16 Haziran’ın 50. yılını da ele aldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Şubat 2020
  • 15:14

Sendikamızın 5., şanlı Greif İşgali’nin 6. yılındayız. İşçi iradesini ve inisiyatifini temel alan sendikamız, tüzüğüne ve programına uygun olarak 6 ayda bir gerçekleştirdiği genel meclisini topladı.

Meclis tartışmalarında derinleşen ekonomik kriz, bunun işçi ve emekçiler açısından sonuçları, AKP’nin yağma ve talan politikaları, emperyalist savaş ve saldırganlık ve burada Türkiye’nin rolü temel siyasal gündemler olarak ele alındı.

Ayrıca Kanal İstanbul projesi ve Elazığ-Malatya depreminde AKP iktidarının nasıl konumlandığı, kapitalizmin teşhiri ve yaşanabilir bir kent mücadelesi çerçevesinde tartışıldı.

Ekonomik kriz ayrıca sınıf mücadelesi ve sendikal mücadele çerçevesinde irdelendi. Buradan hareketle 2019’u sermayedarların nasıl fırsata çevirdiği ve özelde tekstil işkoluna yansımaları genel merkezin hazırlamış olduğu sunumda verilerle birlikte ele alındı.

Beraberinde tekstil iş kolunda krizle birlikte saldırılar artarken örgütsüzlük ve bunun sonucu olarak hak gasplarının giderek artması, Çorlu temsilciliğinin hazırladığı sunum ve verilerle birlikte, ayrıntılı ve verimli bir tartışmaya konu edildi. Sendikanın örgütlenme sorunları bu başlıkla birlikte tartışıldı.

2019 işçi sınıfı açısından TİS süreçlerinin de gerçekleştiği bir yıldı. Ve imzalanan her sözleşmenin işçi sınıfı için hem moral hem de ekonomik açıdan ciddi kayıplarla sonuçlanması bir diğer değerlendirme başlığıydı.

Kriz ve özelde kadın işçilere yansımaları, AKP’nin kadınlara yönelik gerici politikaları ve bu doğrultuda 8 Mart gündemi öne çıkan bir diğer başlıktı.

6 ayda bir toplanan genel meclisimiz geçmiş 6 aylık dönemin değerlendirmesini yaparken önümüzdeki 6 aylık dönemin gündemlerini de tartışarak 1 Mayıs ve 15-16 Haziran’ın 50. yılını da ele aldı.

2019 yılını yukardaki başlıklar çerçevesinde değerlendiren, gelecek dönem mücadele programını tartışan genel meclis buradan hareketle 6 aylık çalışma planını oluşturdu.

1- Asgari ücret ve yeni yıl ücret zamlarının açıklandı. Pek çok alanda sefalet ücretlerine karşı tepkiler sürüyor. Tepkilerin eylemli ve örgütlü bir forma büründürmek için çalışmalar sürdürülecek.

2- Sefalet ücretlerinin yanında çalışma ve yaşam koşulları gittikçe zorlaşıyor. Temel tüketim maddelerine gelen zamlar, faturalar, vergilerin arttırılması vb. sorun yakıcı olarak devam ederken, işsizlik rakamları da çığ gibi büyüyor. Kölece çalışmaya ve sömürüye karşı bilgilendirme faaliyetleri devam edecek.

3- Kadın işçi-emekçilerin yaşadıkları çifte sömürü, cinsel baskı da sürüyor. Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze karşı mücadele büyürken kadınlar katledilmeye, katiller aklanmaya devam ediyor. Ekonomik kriz kadınları vurmaya devam ederken, sendikamız yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yaşanan sorunlar ışığında hazırlanacak. Bulunulan her alanda 8 Mart tarihsel ve sınıfsal özüne uygun olarak çalışmaya konu edilecek. Fabrikalarda, havzalarda krizin faturasını ödememe, baskıya, şiddete, mobbinge karşı insanca bir yaşam mücadelesini büyütme çağrısı yapılacak. Alanlarda gerçekleşen eylem, miting vb. etkinliklere katılım sağlanacak.

4- 1 Mayıs işçi sınıfı ile burjuvazinin karşı karşıya kaldığı gün. Siyasal ve ekonomik sorunlar ışığında 1 Mayıs çalışmaları yürütülecek. Bilgilendirme toplantıları, komite toplantıları, eylem, etkinliklerle hazırlıklar yapılacak.

5- 15-16 Haziran büyük direnişin 50. yılını kutlayacağız. Örgütlenme hakkına en büyük saldırıların yaşandığı dönemde işçi sınıfı iki gün boyunca fiili-meşru mücadele hattıyla direnişi seçmiş, fabrikalardan alanlara akın akın yürümüşlerdi. “Tarih bilinci olmayanın sınıf bilinci olmaz!” sözünü referans alarak 15-16 Haziran direnişini ve sınıf hareketi tarihini anlatan bilgilendirmeler her alanda yapılacak. Şanlı işçi sınıfı tarihi anlatılacak, bugünkü önemine değinilecek.

6- Sendikal bürokrasi geçmişte olduğu gibi bugünde işçilerin önündeki en büyük engeli teşkil ediyor. Bu nedenle işçilerin sendikalara güveni her geçen gün azalıyor. 2019 yılı toplu sözleşmeleri, Greif fabrikalarında yaşanan işten atma saldırıları ve son metal TİS’lerinde de gördüğümüz gibi işçi mücadelesi sendikalar aracılığı ile sönümlendiriliyor. İşçi iradesi hiçe sayılarak gece yarıları sessiz sedasız imzalar atılıyor.

Sendikal ihanete geçit vermemek için bürokratik, işbirlikçi sendikal anlayış mahkûm edilecek. Greif Direnişi ile başardığımız ve sendika tüzüğümüz ile güvenceye aldığımız işçi demokrasisi ve taban inisiyatifinin açığa çıktığı, söz-yetki-karar hakkının işçilerde olduğu mücadele anlayışını her alanda gündemleştireceğiz. DEV TEKSTİL’in mücadele anlayışını ve pratiğini göstereceğiz.
15-16 Haziran direnişi ve DEV TEKSTİL’in kuruluş ilkelerini hatırlatarak sendikal bürokrasiye karşı sınıf iradesini açığa çıkaracak çalışmaları güçlendireceğiz.

7- Çorlu temsilciliğimize yapılan baskının ardından 3 ayı aşkın bir zaman geçti. 3 aydır yönetici, üye ve dostlarımızın hala neden yargılandıklarına dair bir açıklama gelmemiş, dava günü netleşmemiştir. Ara kararlarla 4 arkadaşımız serbest bırakılırken 3 arkadaşımız hala tutsak. Dava gününün belli olmasıyla birlikte tüm ilerici-devrimci kamuoyunu bilgilendirecek ve dava gününe hazır olacağız.

8- Son olarak etkin bir araç olan sendika bülteni, sosyal medya ve sitenin çalışmaları ile planlamalar yapıldı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL)