DEV TEKSTİL İstanbul Meclisi toplandı!

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) pandemi süreci ve sınıfa yönelik saldırıları değerlendirmek ve mücadele programı oluşturmak için İstanbul Meclisi’ni topladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Ekim 2020
  • 09:00

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) pandemi süreci ve sınıfa yönelik saldırıları değerlendirmek ve mücadele programı oluşturmak için İstanbul Meclisi’ni topladı.

Meclis öncelikle dünyayı saran koronavirüs salgını ve bunu fırsata çeviren sermayedarların işçi sınıfına yönelik saldırılarını gündeme aldı. Pandemiyle birlikte çalışma yaşamının yeniden yapılandırılmasını, işçi sınıfı ve emekçilere dayatılan ücretsiz izin, kısa çalışma, telafi çalışması ve yeni açıklanan Yeni Sürüm İstihdam Paketi’ni değerlendirdi. Sermaye iktidarının yıllardır hayata geçiremediği bu saldırı yasalarını salgın dönemini fırsata çevirerek kalıcı hale getirmeye çalıştığı ve yasalar kalıcı hale gelirse sömürünün daha da artacağı, iş güvencesinin ortadan kalkacağı vurgulandı.

Bu saldırıların, pandemi ve ağırlaşan çalışma koşullarının kadın işçilere yansımalarına değinildi. Kadın cinayetlerine, ev içi şiddetin artmasına ve ev işi, çocuk bakımı, kreş gibi sorunlara dikkat çekildi.

Yaşanan kriz ve enflasyonla birlikte ücretlerin her geçen gün erimesi üzerine duruldu, yaklaşan asgari ücret gündemleştirildi. Kısa çalışma ve ücretsiz izinle pula dönen ücretler, yine bu çalışma sistemi ile AGİ’lerin yatırılmaması ya da sermayedarlar tarafından el konulmasına değinilerek, insanca yaşamaya yetecek ücret talebinin şimdiden gündeme taşınması üzerine duruldu.

Mecliste, çöken eğitim ve sağlık sisteminin en çok emekçileri vurduğu konuşulurken, sendikanın işleyişi, yayınları ve Türkiye’deki sendikal faaliyetler değerlendirildi. Toplantı, daha güçlü bir işçi sınıfı için sınıf mücadelesini büyütecek, önünü açacak programların oluşturulması gündemi ile sürdü. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek GMYK toplantısının gündemlerini değerlendirerek toplantı bitirildi.