DEV TEKSTİL: Barış Ticaret’te vakalar artıyor

Zorunlu bir işkolu olmamasına rağmen, bu kadar vakaya rağmen üretimin devam ettirilmesindeki ısrar Barış Ticaret kapitalistinin kendi çıkarını, işçilerin sağlığından daha önemli görmesinden başka bir şey değildir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Ekim 2020
  • 08:00

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Trakya Temsilciliği, “Barış Ticaret’te vakalar artıyor, fabrikada üretim durmalı, tüm işçilere ücretli izin verilmeli!” başlığıyla açıklama yaptı. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Barış Ticaret’te vakalar artıyor…

Fabrikada üretim durmalı, tüm işçilere ücretli izin verilmeli!

Salgın sermaye iktidarının “ekonominin çarkları dönsün” dediğinden beri yayılmaya devam ediyor. Fabrikalar salgının yeni üsleri olmuş durumda. Fabrikalardan vaka haberleri, işçi ölüm haberleri eksik olmuyor. Ancak buna karşın patronların üretime tam gaz devam etmesi, sermaye devletinin bu yöndeki uygulamaları bizleri daha fazla ölümle burun buruna getirmektedir. Yaratılan yeni çalışma rejimi ile birlikte, bir yandan virüsle baş başa bırakılırken, bir yandan da ücretsiz izin gibi uygulamalarla açlığa terk ediliyoruz. Bütün bu yaşananlara karşın, birçok arkadaşımızın yoğun bakımda can çekişmesini, hayatını kaybetmesini de sıra bize gelmesin temennisi içinde sessizce karşılıyoruz.

Bu yaşananlara bir örnek de Tekirdağ’dan. Velimeşe OSB’de kurulu olan Barış Ticaret isimli tekstil firmasında bir süredir vakalar artmaya başladı. İlk etapta bir bölümde çıkan vakalar alınmayan önlemler yüzünden işçiler arasında kısa sürede arttı. Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı Barış Ticaret’te patron işçilerin sağlığından önce kendi kârını düşündüğü için üretime ara vermek yerine, işçileri virüsle baş başa bırakmıştır. Kendi imkanlarıyla test yaptıran işçilerin birçoğunun testi pozitif çıkmaktadır. Birçok işçi ise evde karantinaya alınmıştır. Karantina sayısı artınca patron bir vardiyayı tamamen kapatmıştır, ancak bunun acısını da diğer vardiyalardaki işçilerden çıkarmaktadır. Şimdi diğer vardiyalar 12 saat çalıştırılmaktadır. Bununla da yetinmeyen patron fabrikaya yeni işçi alımlarına da başlamıştır. Zorunlu bir işkolu olmamasına rağmen, bu kadar vakaya rağmen üretimin devam ettirilmesindeki ısrar Barış Ticaret kapitalistinin kendi çıkarını, işçilerin sağlığından daha önemli görmesinden başka bir şey değildir.

Vakaların önüne geçmek için fabrikada üretime ara verilmeli, ayrım yapılmaksızın tüm işçilere hak kaybı yaşamadan ücretli izin verilmelidir. Tüm işçilere patron tarafından ücretsiz test imkanı sağlanmalıdır. Barış Ticaret işçileri de kendileri ve ailelerinin sağlığı için, yaşam hakkını savunmak için, sessiz kalmak yerine bir an önce örgütlenmeli ve mücadeleye girişmelidir. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak, tekstil işçilerinin yaşadığı hiçbir haksızlığa karşı sessiz kalmayacak ve tüm tekstil işçilerinin insanca çalışma ve yaşam koşullarını kazanması için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Trakya Temsilciliği