Corning işçileri: “Fabrika rekor kırıyor, işçiler açlıktan kırılıyor!”

İnsanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle greve çıkan Corning işçileri konuştuk…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Temmuz 2023
  • 15:30

İnsanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle greve çıkan Corning işçileri ile konuştuk… 

Corning işçileri kendi talepleri ve grev üzerine şunları ifade ettiler…

* Daha önce 2017 yılında greve çıkmıştık. Biz Turkcell, Türk Telekom, Vodafone gibi büyük kuruluşların altyapı hizmetlerine üretim yapıyoruz. Aynı zamanda yurtdışına çalışıyoruz. Biz asgari ücrette çalışıyoruz ama yaptığımız iş altın değerinde bir iş. Alabildiğimizin en iyisini istiyoruz, ücret anlamda. İnsanca yaşamak istiyoruz!

Pandemi döneminde full mesaili çalışıp milyon dolarlar kazandırdık biz. İstediğimiz rakamlar çok düşük rakamlar ama işverenler bizleri asgari ücrete çalıştırmaya, yoksulluk sınırına razı etmeye çalışıyor. Biz sonuna kadar direnişteyiz. Grev halayımızı başlattık, işveren istediğimiz ücretleri verene kadar greve devam edeceğiz.

* Biz insanca yaşamak için gereken ihtiyaçları karşılamak istiyoruz; kiralarımız, faturalarımız, çocuklarımızın eğitim vb. ekonomik olarak ciddi manada zor durumdayız. Enflasyon almış başını gitmiş. Devletin açıkladığı TÜİK oranları yalan. Gerçek açıklananın iki-üç katı. Bizim temel amacımız insanca yaşanabilir bir ücret! İşverenin verdiği sadece asgari ücret! Burası Amerika firması, pek çok ülkeye üretim yapıyor ama bize reva gördüğü asgari ücret... Bunu kabul etmiyoruz.

* Bizim saatlik ücretlerimiz 45,42 civarında. Yani biz asgari ücretten bile bahsetmiyoruz. Sosyal haklarla birlikte biz asgari ücret alır duruma geldik. Köle maaşı veriyorlar bize. İnsanca yaşamak için gereken miktarı istiyoruz. Aslında emeğimizin karşılığını istiyoruz.

* Burada patron fabrikaya pankartlar asıyordu, “rekor kırdık, rekor kırdık!” diye. Fabrika rekor kırıyor, işçiler açlıktan kırılıyor! 6 ay öncesinde toplantı yaptılar ve işlerin iyi ilerlediğini, sözleşmenin de iyi geçileceğini söylediler ama hiçbir adım atılmadı ve greve çıktık.

* Koronodan yitirdiğimiz arkadaşımız oldu bu fabrikada. Rekorlar kırdık ama biz cefa çektik, arkadaşlarımızı yitirdik. Biz özverili çalıştık ama bunun karşılığını hiçbir şekilde göremedik. Grevle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz şimdi. Sendikasız çalışan pek çok fabrika var ve buradaki işçiler de şikayetçi. Onlar sesini duyuramıyor.

* “Çin modeli” dedikleri ucuz işçiliğin getirdiği sonuçları yaşıyoruz. Hepimizi köle haline getirmeye çalışıyorlar. Bununla birlikte mevcut hükümetin uyguladığı politikaların sonuçları bunlar. Zamlar durmuyor, enflasyon düşük açıklanıyor. Rusya’nın izniyle seçim kampanyası için doğalgaz açıklaması yaptılar “müjde, müjde!” diye ama enflasyona dahil edilmedi. Acısını görüyoruz şimdi.

Biz burada pandemi demeden çalıştık. Hafta içi hafta sonu çalıştık, 3 ay boyunca full mesaideydik. Rekor kırdılar, kazandılar ama “şimdi tasarruf edeceğiz” diyorlar. Tasarruf ettikleri işçinin hakkı. Her müdürün altında son model araçlar var. Kendilerine gani gani ama işçiye gelince 'zırnık yok' diyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze