“İnsanca yaşamaya yeten ücret için greve çıktık!”

Corning fabrikasında grev sürüyor. Grevci Corning işçileri ile greve süreci üzerine konuştuk…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Temmuz 2023
  • 21:00

Corning fabrikasında grev sürüyor. Grevci Corning işçileri ile grev süreci üzerine konuştuk…

Corning işçileri greve süreci üzerine şunları ifade ettiler…

“Bu greve daha önce hazırlanmamız gerekiyordu”

* Grevdeyiz fakat bazı konularda eksiğiz, daha öncesinden hazırlanmamız gerekiyordu bu greve. Bir de şunu vurgulamam gerekir, greve çıkan işçiye en az asgari ücret düzeyinde maddi destek sunulmalıdır. Grevi sürdürmek gerçekten zor, bu konuda önden bir hazırlığın olması gerekirdi.

“İnsanca yaşamaya yeten ücret talep ettiğimiz için greve çıktık”

* Biz geçinemediğimiz için, insanca yaşamaya yeten ücret talep ettiğimiz için greve çıktık. Yaz ayında karpuz, domates alamaz duruma geldik. Markete gittim karpuz almak için 100 TL’nin üzerinde meblağ tuttu, bütünü bırakıp dilim aldım. Şimdi biz grevle en yüksek oranı dahi alsak, alacağımız zam cebe girmeden eridi.

“Emeğimizin karşılığını alabilmek için bu greve çıktık!”

* Biz dişimizi çok sıktık; 2022 Haziran ayından 2023 Haziran ayına hiç zam almadık ve patronun verdiği teklif %60. Kusura bakmasınlar bunu kimse kabul etmez.

Biz kazandırıyoruz ama karşılığını göremiyoruz. Hepimiz aslında emeğimizin karşılığını alabilmek için bu greve çıktık. Bu nedenle bu sıcakta buradayız. Ekonomi kötü deyip geçiştirmesinler bizi. Burası büyük bir tekel, kazanıyor, büyüyor. Bizlerin durumuyla kendileri bir değil, böyle bir kıyaslama yapmasınlar.

“Buna ‘dur’ demek için hakkımızı arıyoruz”

* İlk defa greve çıkıyorum. Patron hep işçilerden iyi niyet bekliyor. Hayır kardeşim, ben sürekli eksiye düşüyorum ama sen yükseliyorsun. Buna ‘dur’ demek için hakkımızı arıyoruz.

“Belirsizliklerle greve çıkmak bizi zorluyor”

* Grev önemli ama greve hazırlık olmayınca belirsizlik olunca biz de greve karşı önyargılı olabiliyoruz ya da daha doğrusu o hale getiriliyoruz. Bu grev sürecinde bize maddi anlamda destek olunacak mı, bu belirsiz. Belirsizliklerle greve çıkmak bizi zorluyor. Maddi anlamda da bilinç anlamında da bizim bu greve hazırlanmamız gerekirdi.

Biz hakkımızı alacağız, ümitliyiz”

* Çalıştığımız sektör zor ve riskli. Yaptığımız işin maliyeti çok yüksek ama bize getirisi çok az. Biz zihnen, bedenen gerçekten çok yıpranıyoruz. Yuvarladığımız makaralar demir, dolduğunda tonları görüyor bu makaralar. İttiriyoruz, taşıyoruz, özellikle biz kadınlar için çok yorucu bir iş bu. Çok fazlasını hak ediyoruz çünkü çok daha fazlasını kazandırıyoruz. Corning Türkiye’de en çok para kazanan firmalardan birsi ama bizim için öngörülen zam oranı %60’lar… çok komik bir rakama. Biz hakkımızı alacağız, ümitliyiz.

Kızıl Bayrak / Gebze