“Grevi büyütmenin ve güçlendirmenin yolu...”

Gebze İşçilerin Birliği Derneği Corning Kablo işçilerine seslendi…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Temmuz 2023
  • 22:30

Lastik-İş üyesi Corning Kablo işçileri, insanca yaşam şartları için çıktığınız grevi Gebze İşçilerin Birliği Derneği olarak selamlıyoruz. Destek ve dayanışmamızı sunuyoruz.

Dostlar, grev hakkı tarihsel bir kazanımdır. İşçi sınıfının sermayenin sömürüsüne karşı kullandığı en etkili silahtır. Türkiye’de bu hakkı Kavel Kablo işçileri işçi sınıfına kazandırmıştır.

Sermaye ve tüm düzen partileri işçi sınıfının örgütlenmesinden, grevlerden duyduğu korku çok iyi bilinir. 1980 darbesiyle örgütlü emeğe karşı saldırılar artmış, grev hakkı sınırlandırılmıştır. Günümüzde, TİS süreçlerindeki uyuşmazlık dışındaki tüm grevler “kanun dışı” hale getirilmiştir. Emek gücünün en değersiz hale geldiği AKP döneminde grev yasakları genişletilmiştir. AKP şefinin sözlerini hatırlayalım: “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz...” İşçi sınıfının üretimden gelen gücünü yani grev silahını kullanması tüm ekonomiyi, ülkeyi etkiler. Dolayısıyla grevlerin sınıf dayanışmasıyla büyütülmesi ve diğer sınıf bölüklerini de kapsayarak ilerletilmesi sınıfın toplam kazanımını sağlayacaktır.

Grevle ortaya koyduğunuz "İnsanca yaşamaya yeten ücret!" talebi, bugün tüm Türkiye işçi sınıfının ortak sorunu ve talebidir. Milyonlarcamız geçinememekte, yoksulluktan kurtulamamaktadır.

Fakat greve çıkmak bir hazırlık ister. Öncesinde eğitimlerle, toplantılarla bu sürece güçlü bir hazırlık yapılmalıdır.

Grevdeki işçiler arasında çeşitli komiteler kurulmalı. Her bir işçiye görev verilmeli. Basın-yayın, duyurular; mutfak-temizlik vb. görev paylaşımları olmalıdır.

Oluşturulan ekiplerle grevin nedenleri diğer fabrikalara duyurulmalı, destek çağrıları yapılmalıdır. Fabrikaların yanında hafta sonları Gebze Kent Meydanı'nda basın açıklamaları ve yürüyüşlerle grev kamuoyuna duyurulmalıdır.

En önemli sorunlardan biri de aslında grev süresince maddi destek ihtiyacıdır. Grev alanına geliş-gidiş, ulaşım masrafları ortak çözülmelidir. Grev süresince yetkili sendika işçilere en az asgari ücret düzeyinde maddi destek sağlanmalıdır. Bu maddi ihtiyacın çözümü konusunda ek bir ihtiyaç varsa dayanışma ağı kurularak çözüme kavuşturulması için adım atılmalıdır.

Belirttiğimiz gibi insanca yaşamaya yeten ücret talebi milyonların sorunudur. Grevinizin diğer işçi bölükleriyle etkileşimini sağlamak ve grev saflarını çoğaltmak gerek. Sermayenin karşısında nasıl fabrikamızda birlik olduysak, bu birliği, sanayi bölgesinde, kentte ve ülkede sağlamanın adımları haklarımızı kazanmanın ve korumanın en kestirme yoludur.

Gebze İşçilerin Birliği Derneği olarak, sınıf mücadelesinn en etkili araçlarından biri olan grevinizi selamlıyor, insanca yaşamaya yeten ücret talebiyle çıktığınız bu yolda başarılar diliyoruz.

Birleşe birleşe kazanacağız!

Yaşasın Corning Kablo grevimiz!

Gebze İşçilerin Birliği Derneği

21 Temmuz 2023