UNITE’den 31 günlük grev çağrısı

İngiltere’de UNITE sendikasından yaz aylarında 31 günlük grev çağrısı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Haziran 2023
  • 17:30

Son yıllarda yüksek enflasyondan dolayı Avrupa’nın değişik ülkelerinde olduğu gibi İngiltere’de de demiryolları, posta hizmetleri, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde bir dizi militan grev gerçekleştirildi.

1.9 milyon üyesiyle İngiltere’nin en büyük sendikası olan UNITE, daha önce Paskalya tatilinde (31 Mart-09 Nisan 2023 arası) Londra Havalimanı’nda (Heathrow Airports Ltd (HAL) 1400’den fazla güvenlik personeli, ücretlerinin arttırılması talebiyle grev gerçekleştirmişti. Havaalanında uçuş iptallerine yol açan büyük grevlerin üzerinden iki aydan az bir süre geçmeden UNITE Sendikası bu yaz da tatil sezonunun tam ortasında tekrar greve gitmeyi planlıyor. Havalimanının güvenlik bölümleri çalışanları “mücadeleci bir yaz” olacağını belirtiyorlar. Daha iyi ücret talebiyle haziran sonu ile ağustos sonu arasında, tam da tatil uçuşlarının yoğun olduğu sezonda, toplam 31 gün iş bırakmaya hazırlanıyorlar.

Heathrow, şu anda Avrupa'nın en işlek havalimanıdır. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artışla 2023'ün ilk çeyreğinde yaklaşık 16,9 milyon yolcu kalkış, iniş ve aktarma yaptı. Bu olgular planlanan grevin etkisinin güçlü olacağına işaret ediyor.

Havalimanında çalışan UNITE Sendikası'nda örgütlü yaklaşık 2 bin emekçi greve gidecek. Güvenlik personelinin görevi, sadece güvenliği sağlamakla sınırlı değil. Check-in işleminden sonra yolcuları ve bagaj lojistiğini kontrol etmekten de sorumlu. Bunun yanı sıra, havalimanı güvenliği olarak adlandırılan, araçların ve insanların havalimanı tesislerine girişine izin verilmeden önce kontrol işlemlerini yapan personel de grevden etkilenecek.

UNITE Sendikası Bölge Koordinatörü Wayne King, havalimanı işletmecisine sendika tarafından anlaşmak için fırsat verildiğini, ancak onun bu öneriyi geri çevirdiğini ifade etti. Oysa Heathrow Havalimanı şu anda Avrupa'nın en işlek havalimanıdır. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artışla 2023'ün sadece ilk çeyreğinde yaklaşık 17 milyona yakın yolcu kalkış, iniş ve aktarma yaptı. Bu olgular planlanan grevin etki alanının geniş olacağını göstermektedir.