Conta Elastik'te işten atma ve direniş

Gebze'de Pulver Kimya'ya bağlı Conta Elastik fabrikasında Petrol-İş Sendikası'nda örgütlenme çalışması sonrası üç işçi işten atıldı ve direniş iki gündür sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Ağustos 2022
  • 15:55
Eski OMTAŞ direnişçisi baba, Conta Elastik'te direnen oğluyla omuz omuza...

Eski OMTAŞ direnişçisi baba, Conta Elastik'te direnen oğluyla omuz omuza...

Gebze’de Pulver Kimya’ya bağlı Conta Elastik fabrikasında Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışması sonrası üç işçi işten atıldı ve direniş iki gündür sürüyor.

Pulver Kimya'ya bağlı, GOSB Tembelova'da bulunan Conta Elastik fabrikasında sendikalaşma sonrasında 3 işçi işten atıldı. Atılan işçiler Sezgin Durmuş, Enver Kaplan ve Gökhan Pesen’in uzun yıllardır fabrikada çalıştığı ifade edildi. Gökhan Pesen'in iki çocuğundan birinin lösemi olduğu ifade ediliyor.

İşten atılma saldırısının karşısında başlayan direnişe dair Perşembe günü saat 16.00'da fabrika önünde açıklama yapıldı. Petrol-İş şube ve merkez yöneticilerinin de bulunduğu açıklamada patronun sendika düşmanlığı teşhir edildi. 17. maddeden atılan işçiler ve sendika kararlı olduklarını dile getirdi. Pulver Kimya'ya bağlı dört fabrikadan biri olan Conta Elastik'te sendika için yetki başvurusu yapılırken diğer üç fabrikadaki sendikalaşma çalışmalarının devam ettiği; Gebze'ye taşınmadan önce Kağıthane'de bulunan Pulver Kimya'nın o dönemde Petrol-İş üyesi oldukları aktarıldı.

Sendikalaşma sürecine dair ise işçi sağlığının gözetilmemesi, özellikle yemeklerde metal, cam parçalarının çıkması, işçilere yönelik aşağılayıcı söylem ve tutumlarla birlikte, asgari ücret civarı ve altında kalan ücretler işçilerde sendikalaşma eğilimini güçlendirdiği ifade edildi.

Petrol-İş Sendikası’nın öncülüğünde kapı önüne direnişe geçen işçiler, işten atma saldırılarına, sendika düşmanlığına, düşük ücret ve insanlık dışı koşullara karşı ses çıkarıyor.  Vardiya giriş çıkışlarında çalışan arkadaşlarına seslenen sendika yöneticileri ve Conta Elastik işçileri "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları attı.  Patronun sendikalaşmaya ve kapı önündeki direnişe tahammülsüzlük sürüyor.  Çalışan işçilerin direnişçilere kaynaşmasını, bir araya gelmesini engellemek için vardiyadan çıkan işçilerin servisleri içeri alındığı ifade edildi. Güvenlik şeridi çekilen fabrika önünde işçilere yönelik güvenlikler tarafından gerginlik çıkarılmaya çalışıldı. Direnişçi işçiler ise çekilen güvenlik şeridini aldırış etmeden fabrikaya yakın durmaya devam etti. Kapı önündeki direniş tüm coşkusuyla sürüyor. 

Gebze İşçilerin Birliği Derneği üyeleri de Conta Elastik işçilerini ziyaret ederek, kapı önü direnişlerini selamladı ve süreçlerine dair bilgi aldı.

Kızıl Bayrak / Gebze