“Çalışırken ölmek istemiyoruz”

Dev Yapı-İş Sendikası Kule Vinç Operatörleri Meclisi, Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Temmuz 2023
  • 08:45

Dev Yapı-İş Sendikası Kule Vinç Operatörleri Meclisi, iş cinayetlerine, hak gasplarına, kötü çalışma koşullarına, meslek hastalıklarına karşı, Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Eylemde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“İş cinayetlerinin temel nedeni; patronların aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, yeterli kontrol ve denetim mekanizmasının olmamasıdır”

Yaşanan iş cinayetlerine ilişkin şu örnekler sıralandı:

“* 30.12.2022 tarihinde İzmir’de zaten tonajının ve yükseklik kapasitesinin üzerinde kullanılan kule vinç, kat yükseltmesi yapılırken, servisin de hatasıyla zincirleme ihmallerden dolayı devrildi. Biri servis elemanı biri operatör olmak üzere toplam 6 işçi  kardeşimiz yaşamını yitirdi.

* 25.05.2023 tarihinde Bursa’da yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulan zeminde toprak kayması sonucu  devrilen makinada meslektaşımız Nadir Emeç arkadaşımız hayatını kaybetti.

* 20.09.2022 tarihinde İstanbul da kurulumu yapılan kule vinç devrildi biri operatör olmak üzere iki işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi.

* 11.06.2022 tarihinde Irak Süleymaniye’de yeni kurulan vinç devrildi 3 işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi yaralandı. 

* Yine farklı tarihlerde  İstanbul, Ankara, Artvin,  Mardin,  Malatya ve Kastamonu da bir biri ardınca kule vinç kazaları meydana geldi, bir çok işçi arkadaşımız yaralandı.”

İş cinayetlerini engellemenin yolunun örgütlenme olduğu vurgulanarak şunlar söylendi:

“Bizim, DİSK Dev Yapı İş Kule Vinç Operatörleri Meclisi olarak bugün burada kamuoyuyla paylaştığımız açıklamanın bir amacı da, çoğunluğu inşaat işkolunda yaşanan işçi cinayetlerine bir nebze de olsa dikkat çekmektir. Asıl hedefimiz, özellikle ülkemizde son zamanlarda birileri daha çok para kazanacak diye gözünü hırs bürüyen kişi ve kurumlara karşı birlikte hareket edip inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerine karşı elle tutulur bir çözüm getirmek ve bu konuda bütün kamuoyunu ve işçi-emekçileri bilgilendirmektir.”

Açıklamanın ardından Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu konuştu. Eylem sloganlarla bitirildi.