Ankara İSİG Meclisi: Çalışırken ölmek istemiyoruz!

28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü dolayısıyla Ankara İSİG Meclisi basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Nisan 2019
  • 13:02

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü vesilesiyle basın açıklaması yaptı.

Ankara Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamada “28 Nisan iş cinayetlerinde ölenleri anma ve yas günü ilan edilsin! Çalışırken ölmek istemiyoruz! / Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi” yazılı ozalit açıldı.

Açıklamayı Ankara İSİG Meclisi üyesi Meliha Kaplan okudu. İş cinayetlerinde savaşlardan çok insan öldüğünü belirten Kaplan ucuz emeğin yaygınlaştığı, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın dayatıldığı, sendikasızlaştırma politikalarının giderek arttığına dikkat çekti. Kaplan, bu kölece yaşam ve çalışma koşullarında, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayılmasının da, iş cinayetlerinin giderek artmasının da kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

İş cinayetlerini önlemenin ilk koşulunun sendikalaşma önündeki baskıların kaldırılması olduğunu belirten Kaplan devamında şunları söyledi: Meslek hastalıkları açığa çıkarılmalı. İşyerlerinin emek örgütlerinin ağırlığı olacak şekilde bağımsız denetimi sağlanmalı. İşçilere insanca yaşanabilecekleri bir ücret verilmeli, işten atmalar son bulmalı ve işsizlik önlenmeli. İşçilerin sağlıklı ve güvenli ulaşım, barınma ve beslenme hakları sağlanmalı. Çocuk işçiliği yasaklanmalı. İş cinayetlerini azaltmak için değil, hiçbir işçinin çalışırken ölmeyeceği bir çalışma rejimi olmalı.”

İSİG Meclisi’nin verileriyle iş cinayetlerinin Türkiye ve dünyadaki bilançosunu paylaşan Kaplan “2018 yılı boyunca en az 1923 işçi, çalışırken ya da çalışma koşulları yüzünden yaşamını yitirdi. 2019 yılının ilk üç ayında hayatını kaybeden işçi sayısıysa 392. Kâr artışı ve emek sömürüsünün derinleşmesi yüzünden her yıl dünyada 2 milyon 800 bin işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir işçi arkadaşımızı daha iş cinayetine kurban veriyoruz” dedi.

Soma Katliamı’nın baş sorumlusu Can Gürkan’ın tahliye edildiğini hatırlatan Kaplan, iş cinayetlerini faillerinin tahliye edilmesiyle iş cinayetlerinin önünün açıldığını dile getirdi. Açıklama sonrasında, 28 Nisan dolayısıyla Kumun Gecesi belgeselinin gösterimi için Mülkiyeliler Birliği’ne geçildi.